Μην Ενοχλείτε, Παρακαλώ

2

Ο Λεκόντ διεκπεραιώνει με κέφι τη σινε-μεταφορά μιας θεατρικής φάρσας που συσσωρεύει εύκολες παρεξηγήσεις.

Μην Ενοχλείτε, Παρακαλώ

Η προσπάθεια του Μισέλ να απομονωθεί και να ακούσει ένα σπάνιο, πολυαγαπημένο του δίσκο τζαζ που μόλις αγόρασε μετατρέπεται σε Γολγοθά, καθώς το σύμπαν –από τη σύζυγο και την ερωμένη του μέχρι τον καλύτερό του φίλο και τον… υδραυλικό– συνωμοτεί για να μην τον αφήσει πέντε λεπτά σε ησυχία. Ο Λεκόντ διεκπεραιώνει με κέφι τη σινε-μεταφορά μιας θεατρικής φάρσας που συσσωρεύει εύκολες παρεξηγήσεις.

Μην Ενοχλείτε, Παρακαλώ - εικόνα 1

Περίπτωση ανάλογη με το «Δείπνο Ηλιθίων», το «Μην Ενοχλείτε, Παρακαλώ» αποτελεί μεταφορά μιας μεγάλης γαλλικής θεατρικής επιτυχίας, και συγκεκριμένα του προπέρσινου «Une heure de tranquillite» του Φλοριάν­ Ζελέρ, με πρωταγωνιστή τον Φαμπρίς Λουκινί. Διασκευάζοντάς το σεναριακά μαζί με τον συγγραφέα, ο πολυσχιδής Πατρίς Λεκόντ επιστρέφει στην καθαρή κωμωδία και αναθέτει τον πρώτο ρόλο στον γνωστό του από την υπερεπιτυχημένη τριλογία «Les Bronzes» Κριστιάν Κλαβιέ του «Θεέ μου, τι σου Κάναμε;».

Σατιρίζοντας την εγωκεντρική συμπεριφορά του συμφεροντολόγου μεσοαστού, η κάμερα ακολουθεί τον οδοντίατρο Μισέλ κατά τη διάρκεια μιας εφιαλτικής ημέρας, η οποία ξεκινά από την ανακάλυψη ενός σπάνιου, πολυαγαπημένου του δίσκου τζαζ (με τον καθόλου τυχαίο τίτλο «Me, myself and I»). Όλη η υπόλοιπη αναλώνεται στην απέλπιδα προσπάθειά του να απομονωθεί και να τον ακούσει, επιχείρηση που μετατρέπεται σε Γολγοθά, καθώς το σύμπαν –από τη σύζυγο και την ερωμένη του μέχρι τον καλύτερό του φίλο, τον γιο του, ακόμη και τον Πολωνό υδραυλικό– συνωμοτεί για να μην τον αφήσει πέντε λεπτά σε ησυχία.

Μην Ενοχλείτε, Παρακαλώ - εικόνα 2

Καθώς τα φαρσικά κλισέ διαδέχονται το ένα το άλλο, ο Λεκόντ επιβάλλει ένα στακάτο κωμικό τάιμινγκ και περιγράφει μερικές πραγματικά­ αστείες καταστάσεις, καυτηριάζοντας την υποκρισία του γαλλικού κοινωνικού καθωσπρεπισμού. Δέσμιος του παλιομοδίτικου σεναριακού υλικού του όμως, μένει μόνο σε επιφανειακές παρατηρήσεις και παγιδεύεται σε έναν κύκλο εύκολων παρεξηγήσεων και (υπερ)βολικών συμπτώσεων.

Η πείρα του τον βοηθά στο να βάλει μια αφηγηματική τάξη σε αυτό το κωμικό χάος, ο φιλότιμος Κλαβιέ υποστηρίζει έναν χαριτωμένα αντιπαθή χαρακτήρα, αλλά το όλο κινηματογραφικό εγχείρημα είναι αποκλειστικά μιας –γρήγορης και ανώδυνης– χρήσης.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 79΄. Διανομή: ROSEBUD.21, FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Μην Ενοχλείτε, Παρακαλώ!

Une Heure de Tranquilite
2
  • Κωμωδία
  • 2014
  • Διάρκεια: 79 '
  • Πατρίς Λεκόντ

Η προσπάθεια του Μισέλ να απομονωθεί και να ακούσει ένα σπάνιο, πολυαγαπημένο του δίσκο τζαζ που μόλις αγόρασε μετατρέπεται σε Γολγοθά, καθώς το σύμπαν –από τη σύζυγο και την ερωμένη του μέχρι τον καλύτερό του φίλο και τον… υδραυλικό– συνωμοτεί για να μην τον αφήσει πέντε λεπτά σε ησυχία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.