Η Χώρα του Αύριο

1,5

Ένας σεναριακά ανερμάτιστος, σκηνοθετικά αδύναμος και κινηματογραφικά αδιάφορος ύμνος της Disney στη μελλοντολογική αισιοδοξία.

Η Χώρα του Αύριο

Μια θαυματουργή καρφίτσα πέφτει στα χέρια μιας ιδιοφυούς κοπέλας, αποκαλύπτοντάς της έναν παραμυθένιο παράλληλο κόσμο. Για να ταξιδέψει εκεί, όμως, θα χρειαστεί τη βοήθεια της μικρής τετραπέρατης Αθηνάς και του απρόθυμου επιστήμονα Φρανκ σε έναν σεναριακά ανερμάτιστο, σκηνοθετικά αδύναμο και κινηματογραφικά αδιάφορο ύμνο της Disney στη μελλοντολογική αισιοδοξία.

Η Χώρα του Αύριο - εικόνα 1

Στην πρώτη σεκάνς της ολοκαίνουργιας ντισνεϊκής περιπέτειας οι δύο πρωταγωνιστές, ο Τζορτζ­ Κλούνεϊ και η νεαρή Μπριτ Ρόμπερτσον, τσακώνονται για το ποιος θα πει τη δική του εκδοχή της ιστορίας. Πρέπει τελικά να είμαστε ζοφερά κυνικοί ή θετικοί κι αισιόδοξοι; Αυτό όμως που ξεχνά το πρωταγωνιστικό δίδυμο και ακόμη περισσότερο το συγγραφικό ντουέτο Μπραντ Μπερντ («Οι Απίθανοι», «Ρατατούης») - Ντέιμον Λίντελοφ («Lost») είναι ότι στο σινεμά μεγαλύτερη σημασία από την οπτική γωνία που υιοθετεί κάποιος έχει ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται μια ιστορία. Και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της «Χώρας του Αύριο», μιας ασουλούπωτης και ασύνδετης περιπέτειας φαντασίας που καταφέρνει να αδρανοποιήσει ακόμη και τη μαγική, παραμυθένια φόρμουλα της Disney.
Πρωταγωνίστρια είναι η Κέισι Νιούτον, μια ιδιοφυής κοπέλα στην κατοχή της οποίας έρχεται μια καρφίτσα από τη Διεθνή Έκθεση της Νέας Υόρκης του 1964. Με έναν ανεξήγητο τρόπο την ταξιδεύει σε ένα φουτουριστικό παράλληλο σύμπαν που μόνο εκείνη μπορεί να δει. Όταν η απόδρασή της από την πραγματικότητα σταματά απότομα­, η Κέισι θα προσπαθήσει να βρει τον τρόπο για να επιστρέψει στον ονειρικό κόσμο. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το περιπετειώδες ταξίδι είναι η τετραπέρατη μικρή Αθηνά και ο απρόθυμος επιστήμονας Φρανκ Γουόκερ, ενώ απέναντί της θα βρεθεί μια στρατιά από πάνοπλα ρομπότ. Την ίδια στιγμή η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του κόσμου έχει ξεκινήσει...

Η Χώρα του Αύριο - εικόνα 2

Παρά το αγωνιώδες «τικ-τακ» για την καταστροφή του πλανήτη που υποτίθεται πως διατρέχει ολόκληρη την ταινία, το σασπένς δεν ανθεί ποτέ στην άνυδρη «Χώρα του Αύριο». Όχι ότι ο Μπραντ Μπερντ δεν φύτεψε τους κινηματογραφικά μεταλλαγμένους του σπόρους. Το έκανε και με το παραπάνω. Διότι το ντισνεϊκό φιλμ και ανέκφραστους κουστουμαρισμένους πράκτορες αλά «Matrix» διαθέτει, κι εντυπωσιακά παράλληλα σύμπαντα όπως το «Interstellar» χτίζει, και τα πομπώδη οικολογικο-κοινωνικά μηνύματα του «Avatar» έχει. Μόνο που όλα αυτά συνδυάζονται εντελώς αδέξια, σε ένα σενάριο όπου τα πάντα μοιάζουν αμήχανα (ανεκδιήγητο το «περίεργο» λαβ στόρι) και προσχηματικά, φτιαγμένα μόνο και μόνο για να υποστηρίξουν το κουραστικά επαναλαμβανόμενο κήρυγμα: «Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Οι σεναριακές τρύπες και οι ασάφειες, ωστόσο, δεν δικαιολογούν τις άστοχες σκηνοθετικές εμπνεύσεις του Μπερντ, αφού οι κακο­σκηνοθετημένες σκηνές δράσης, οι ατελείωτοι διάλογοι στα αγροτικά αυτοκίνητα και οι άδειες, άνευρες τελευταίες σκηνές στη Χώρα του Αύριο τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα, με τον φωτογράφο Κλαούντιο Μιράντα («Η Ζωή του Πι») να είναι ο μοναδικός που διασώζεται στο τεχνικό κομμάτι. Όσο για το διδακτικό, αφελές και ηθικά αμφιλεγόμενο (υπάρχουν άραγε καλές και κακές απόκρυφες ελίτ;) φινάλε, τα λόγια είναι περιττά...

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: FEELGOOD.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Χώρα του Αύριο

Tomorrowland
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 130 '
  • Μπραντ Μπερντ

Στα χέρια της νεαρής Κέισι πέφτει μια θαυματουργή καρφίτσα, η οποία την ταξιδεύει σε ένα φουτουριστικό παράλληλο σύμπαν που μόνη αυτή μπορεί να δει. Όταν η απόδρασή της από την πραγματικότητα σταματά απότομα, η ιδιοφυής νεαρή προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να επιστρέψει σε εκείνο τον ονειρικό κόσμο. Την ίδια στιγμή, η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του πλανήτη έχει ξεκινήσει…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.