Ο Χειμώνας

2

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε παίρνει τα ελληνικά βουνά, σε έναν άνισο συνδυασμό γοτθικής ατμόσφαιρας, ονειρικής φαντασίας και υπαρξιακού δράματος.

Ο Χειμώνας

Ο Νίκος είναι ένας νεαρός ρομαντικός συγγραφέας ο οποίος εγκαταλείπει το Λονδίνο κι επιστρέφει στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στη Σιάτιστα. Εκεί, ανάμεσα σε γνώριμα φαντάσματα και αλλόκοτα όνειρα, θα προσπαθήσει να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να μάθει περισσότερα για το θάνατο του πατέρα του. Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε παίρνει τα ελληνικά βουνά, σε έναν άνισο συνδυασμό γοτθικής ατμόσφαιρας, ονειρικής φαντασίας και υπαρξιακού δράματος.

Ο Χειμώνας - εικόνα 1

Από τη λογοτεχνία μέχρι το σινεμά­, η χώρα μας δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αμερικανική ή την αγγλο­σαξονική παράδοση του γοτθικού μυστηρίου. Γι’ αυτό και οι με κάθε τρόπο made in Greece απόπειρες διασκευής ή μεταφοράς έργων των Πόε, Λάβ­κραφτ ή του μύθου του Δράκουλα, για παράδειγμα, είναι απελπιστικά ελάχιστες. Ο «Χειμώνας» του πρωτοεμφανιζόμενου ως σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, 3D animator και ειδικού των εφέ, εμπνέεται από την ατμόσφαιρα των κλασικών αφηγημάτων του είδους, προσπαθώντας να τυλίξει σε αυτήν ένα δράμα «ενηλικίωσης» με φόντο την ελληνική επαρχία.
Σε αυτήν και συγκεκριμένα στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στη Σιά­τιστα καταφθάνει από το Λονδίνο ο Νίκος, ένας νεαρός ρομαντικός συγγραφέας. Εκεί, ανάμεσα σε γνώριμα φαντάσματα και αλλόκοτα όνειρα, θα προσπαθήσει να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να μάθει περισσότερα για το θάνατο του πατέρα του. Απόκοσμη ατμόσφαιρα, υπαρξιακά ερωτήματα, λίγο χιούμορ κι ένα απλοϊκό ψυχογράφημα προσπαθούν να συνδυαστούν χωρίς να τα καταφέρνουν απόλυτα, σε μια άνιση δραματική φαντασία (στρωτή αφήγηση, σεναριακές αφέλειες, εμπνευσμένες ονειρικές σεκάνς, αδύναμοι χαρακτήρες) που αφήνει υποσχέσεις για κάτι­ μελλοντικά εξίσου πρωτότυπο και ­πολύ πιο ολοκληρωμένο.

Ελλάδα, Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 105΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Χειμώνας

2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 105 '
  • Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Ο Νίκος είναι ένας νεαρός ρομαντικός συγγραφέας ο οποίος εγκαταλείπει το Λονδίνο κι επιστρέφει στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στη Σιάτιστα. Εκεί, ανάμεσα σε γνώριμα φαντάσματα και αλλόκοτα όνειρα, θα προσπαθήσει να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να μάθει περισσότερα για το θάνατο του πατέρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.