Electra

1,5

Αφηγηματικά πειραματική, πομπώδης και χαμένη μέσα σε σύμβολα και αλληγορίες μεταφορά του κλασικού μύθου στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα.

Electra

Η Ηλέκτρα είναι μια αποξενωμένη από τη μητέρα της νεαρή κοπέλα, η οποία ξεκινά μια περιπλάνηση-αναζήτηση του αδερφού της. Αφηγηματικά πειραματική, πομπώδης και χαμένη μέσα σε σύμβολα και αλληγορίες μεταφορά του κλασικού μύθου στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα.

Electra - εικόνα 1

Γυρισμένη αυτοσχεδιαστικά, με προσχηματικό σενάριο και διεύθυνση φωτογραφίας από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, η τελευταία ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου («Άνεμος στην Πόλη», «Τρεις Στιγμές») μεταφέρει ελεύθερα τον κλασικό μύθο της Ηλέκτρας στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα. Ταυτόχρονα συνεχίζει την προβληματική τού προ διετίας «Attractive Illusion», προχωρώντας εδώ ένα βήμα μακρύτερα από την ντοκιμαντερίστικη καταγραφή-κοινωνική καταγγελία.
Ακολουθώντας μια αποξενωμένη από τη μητέρα της νεαρή κοπέλα, η οποία ξεκινά μια περιπλάνηση-αναζήτηση του αδερφού της, η «Electra» του είναι μια ελεύθερη συνειρμών και αφηγηματικά μη γραμμική κινηματογραφική οδύσσεια που προσπαθεί να συνδυάσει μια (διαχρονική) ιστορία ενηλικίωσης με την περιγραφή ενός ασφυκτικού, τεμαχισμένου από (γεωγραφικά, φυλετικά, γλωσσικά) σύνορα κόσμου. Γεμάτη ιδέες, η ταινία προδίδεται εξαρχής από το πομπώδες, εικαστικά εξεζητημένο και γεμάτο πολλαπλές αλληγορίες ύφος της, το οποίο μοιάζει περισσότερο «επιβεβλημένο» κι εγκεφαλικό παρά ανεπιτήδευτο και βιωματικό. Έτσι ο ενδιαφέρων ηχητικός σχεδιασμός (πάνω στη μουσική των Χρήστου Γούσιου και Θοδωρή Παπαδημητρίου), οι καμένες από το αφρικανικό φως εικόνες και η δυναμική παρουσία της Σοφίας Κόκκαλη («Μικρά Αγγλία») μπροστά στην κάμερα απομένουν τολμηρές χειρονομίες που πέφτουν στο κινηματογραφικό κενό.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Electra

1,5
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 90 '
  • Πέτρος Σεβαστίκογλου

Η Ηλέκτρα είναι μια αποξενωμένη από τη μητέρα της νεαρή κοπέλα, η οποία ξεκινά μια περιπλάνηση-αναζήτηση του αδερφού της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.