Ο Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει

2

Βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα πολιτικό θρίλερ, που ξεκινά σαν το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», κορυφώνεται όμως σαν απλοϊκό, ξέπνοο μελόδραμα.

Ο Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει

Βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα πολιτικό θρίλερ, που ξεκινά σαν το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», κορυφώνεται όμως σαν απλοϊκό, ξέπνοο μελόδραμα.

Ο Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει - εικόνα 1

Με άνιση κινηματογραφική («L.I.E.», «Μαρτυριάρα Καρδιά»), αλλά επιτυχημένη τηλεοπτική καριέρα­ («Γραφείο κηδειών Φίσερ», «Dexter», «Homeland»), ο Μάικλ­ Κουέστα συνδυάζει την πείρα του στα αγωνιώδη θρίλερ με μια αληθινή ιστορία, θυμίζοντάς μας τις περιπέτειες του ανθρώπου που άνοιξε το δρόμο για να αποκαλυφθεί το διαβόητο σκάνδαλο­ «Όλιβερ Νορθ». Πρόκειται για τον Γκάρι Γουέμπ, ρεπόρτερ μιας­ τοπικής εφημερίδας της Καλιφόρνια, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του ’90 βρίσκει στοιχεία για την προ δεκαετίας σχέση της CIA με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Νικαράγουα Κόντρας. Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση Ρέιγκαν προσπαθούσε να ελέγξει την αριστερή πολιτική στροφή της Λατινικής Αμερικής, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου περί εξοπλισμού «φιλικών» στρατιωτικο-πολιτικών ομάδων. Για να βρουν τους πόρους για κάτι τέτοιο όμως, οι υπεύθυνοι του σχεδίου άντλησαν χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στις ΗΠΑ, στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της οποίας έκαναν τουλάχιστον τα στραβά μάτια, αν όχι τη διευκόλυναν. Το σχετικό ρεπορτάζ του Γουέμπ κάνει πάταγο, τον βάζει όμως στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών και του ανταγωνιστικού Τύπου, οι οποίοι εξαπολύουν εναντίον του πόλεμο εκφοβισμού και συκοφαντίας.

Το στόρι έχει ζουμί και ο Κουέστα αρχίζει να το στύβει με τον «ρεπορταζιακό» ’70s τρόπο τού «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου». Παραθέτει στοιχεία, ­εναλλάσσει πληροφοριοδότες κι επικίνδυνα ραντεβού, ενώ ο Τζέρεμι Ρένερ, ιδανικός ως δυναμικός ερευνητής, μας υπόσχεται μια απρόβλεπτα δαιδαλώδη δια­δρομή μέχρι την ιστορική αλήθεια. Δραματικό πολιτικό θρίλερ παλαιάς κοπής δηλαδή, η ταινία δεν πρωτοτυπεί, αλλά μέχρι τη δημοσίευση του επίμαχου άρθρου «Η σκοτεινή συμμαχία» προχωρά σταθερά και ορθογραφημένα. Περνώντας στη φάση της μάχης του Γουέμπ με το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο όμως, αλλάζει σταδιακά ύφος, φέρνει στο προσκήνιο την προσωπική ιστορία του ήρωά της και μετατρέπεται σε ξέπνοο οικογενειακό μελόδραμα. Στο τέλος, μάλιστα, «κουμπώνει» τη συγκίνηση με διδακτικές πληροφορίες για τα όσα ακολούθησαν, πιστή στην τηλε-συνταγή του «based on a true story».

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει

Kill the Messenger
2
  • Πολιτικό Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 112 '
  • Μάικλ Κουέστα

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο δημοσιογράφος μιας τοπικής εφημερίδας της Καλιφόρνια βρίσκει στοιχεία για τη σχέση της CIA με τη διακίνηση ναρκωτικών και τον εξοπλισμό των ανταρτών Κόντρας της Νικαράγουα. Το ρεπορτάζ του κάνει πάταγο, τον βάζει όμως στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών και του ανταγωνιστικού Τύπου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.