Αμελί

3

Μια μοντέρνα, οπτικά μαγευτική και ανάλαφρα ρομαντική κομεντί που προτάθηκε για 5 Όσκαρ, έκανε σταρ την Οντρέ Τοτού κι έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Αμελί

Η ονειροπαρμένη Αμελί, μια ρομαντική και γενναιόδωρη γκαρσόνα, έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Όταν συναντά στο δρόμο της έναν εξίσου περίεργο τύπο, που συλλέγει πεταμένες φωτογραφίες από μηχανήματα αυτόματης φωτογράφησης, καταλαβαίνει ότι βρήκε την αδελφή ψυχή που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή. Μια μοντέρνα, οπτικά μαγευτική και ανάλαφρα ρομαντική κομεντί που προτάθηκε για 5 Όσκαρ, έκανε σταρ την Οντρέ Τοτού κι έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Αμελί - εικόνα 1

Ποιος σινεφίλ δεν ξέρει την ονειροπαρμένη Αμελί, την καλοσυνάτη και γενναιόδωρη γκαρσόνα, η οποία έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της εκπληρώνοντας τα όνειρά τους; Με ιδιοφυές κάστινγκ (η Οντρέ Τοτού γεννήθηκε για να παίξει αυτόν­ το ρόλο), συναισθηματικό και μελωδικό σκορ από τον Γιαν Τιρσέν, φρέσκια σεναριακή ιδέα κι εντυπωσιακή σκηνοθετική βιρτουοζιτέ, ο Ζαν-Πιέρ Ζενέ του «Delicatessen» υπέγραψε πριν από 13 χρόνια ένα μοντέρνο κινηματογραφικό παραμύθι, ανανεώνοντας την πίστη μας στο γαλλικό ρομαντισμό. Αν και ο αισιόδοξος συναισθηματισμός της αγγίζει τα όρια της… υπεργλυκαιμίας και η πρωτοτυπία της έχει πλέον (και λόγω αντιγραφής) ξεθωριάσει ελαφρά, η «Αμελί» εντυπωσιάζει ακόμη με την οπτική –σκηνοθετική και σκηνογραφική– ευρηματικότητά της και τον τρόπο που μεταφέρει στον καινούργιο αιώνα τον αναζωογονητικό αέρα της νουβέλ βαγκ («Η Ζαζί στο Μετρό»). Απόλυτα δικαιολογημένη, λοιπόν, η παγκόσμια επιτυχία της ταινίας, η οποία προτάθηκε για 5 Όσκαρ και 13 Σεζάρ (κέρδισε 4), έκανε σταρ την Οντρέ Τοτού κι έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Γαλλία. 2001. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Αμελί

Le Fabuleux Destin d' Amelie Poulain
3
  • Σινεφίλ
  • 2001
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ζαν-Πιέρ Ζενέ

Η ονειροπαρμένη Αμελί, μια ρομαντική και γενναιόδωρη γκαρσόνα, έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Όταν συναντά στο δρόμο της έναν εξίσου περίεργο τύπο, που συλλέγει πεταμένες φωτογραφίες από μηχανήματα αυτόματης φωτογράφησης, καταλαβαίνει ότι βρήκε την αδελφή ψυχή που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.