4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες!

Σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα της κοινωνίας με το χιούμορ και την αισιοδοξία του παραμυθιού, δεν γυρίζουν την πλάτη στο σήμερα προκαλώντας ερωτήσεις και συζήτηση.

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες!

Σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα της κοινωνίας με το χιούμορ και την αισιοδοξία του παραμυθιού και χωρίς υπερβολικούς διδακτισμούς, τα βιβλία αυτά δεν γυρίζουν την πλάτη στο σήμερα και διαβάζονται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους προκαλώντας ερωτήσεις και συζήτηση.

Ο μικρός ιππότης Πότης

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες! - εικόνα 1

Μπορεί ένας δουλοπάροικος να γίνει ιππότης; Μπορεί ένα κορίτσι να αφήσει το κέντημα για τη σφεντόνα και την πανοπλία; Ο Πότης και η Θέκλα τα καταφέρνουν μια χαρά στο διασκεδαστικό παραμύθι της Κίρστεν Μπουά που υιοθετεί στοιχεία από το στιλ γραφής μιας μεσαιωνικής ιστορίας για να μιλήσει για διαχρονικές αξίες και δικαιώματα, όπως η δικαιοσύνη και η ισότητα. Παράλληλα, με την απομυθοποίηση τόσο των αρχόντων όσο και των ιπποτών, «Ο μικρός ιππότης Πότης» μας μαθαίνει ένα σωρό λεπτομέρειες για τα μεσαιωνικά χρόνια. Όπως λέει και η συγγραφέας στον επίλογο πολλά απ’ όσα παρουσιάζονται στο βιβλίο «δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στον δάσκαλο της ιστορίας. Για άλλα πάλι, δεν είμαι και τόσο σίγουρη. Δράκοι, παραδείγματος χάριν, από όσο ξέρω δεν υπήρξαν».

(Εκδόσεις Πατάκη, € 14,70, από 8 ετών).

Τέλεια

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες! - εικόνα 2

Κάνει να μιλήσεις στα παιδιά για την κρίση και αν ναι με ποιους όρους; Ο μπεστ-σελλερίστας Ρόντυ Ντόυλ δε διστάζει να μοιραστεί με τους μικρούς αναγνώστες τη δύσκολη πραγματικότητα των Ιρλανδών που έχουν να αναμετρηθούν με την ανεργία και όσα αυτή φέρνει μαζί της. Συνδυάζοντας με ισορροπία την παρατήρηση της καθημερινότητας με την μαγεία του παραμυθιού και την αισιοδοξία, το «Τέλεια» είναι ένα βιβλίο της εποχής μας που παρασύρει τα παιδιά σε ένα ακόμη αγωνιώδες και αποκαλυπτικό κυνηγητό, μόνο που αυτή τη φορά ο κακός δράκος είναι το Μαύρο Σκυλί της Κατάθλιψης που έχει πάρει το αστείο κοκαλάκι του Δουβλίνου.

(Εκδόσεις Πατάκη, €5,99, από 8 ετών).

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες! - εικόνα 3

Όλα αρχίζουν με την άνοδο ενός φασιστικού κόμματος στην εξουσία και τελειώνουν με μια πολύχρωμη γιορτή αντίστασης από αγανακτισμένους πολίτες που θέλουν πίσω την ελευθερία τους αλλά και τις μικρές χαρές της ζωής. Όχι δεν πρόκειται για μια παραβολή της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας αλλά για ένα πολύ καλογραμμένο παιδικό βιβλίο που μέσα από επτά κεφάλαια γραμμένα από επτά γάλλους συγγραφείς βασισμένο σε μια ιδέα των Σαντρίν Μπο και Σεβρίν Βιντάλ , μας δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν το Κόμμα της Ελευθερίας (…από τα παράσιτα) αρχίζει να αποκλείει κάθετι διαφορετικό. Ένα έργο «πολιτικής φαντασίας» όπως αυτοπροσδιορίζεται αν και δυστυχώς η πραγματικότητα καθημερινά ξεπερνάει συχνά τη φαντασία.

(Εκδόσεις Κέδρος, € 7,50, από 11 ετών).

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του

4 παιδικά βιβλία για μικρούς επαναστάτες! - εικόνα 4

Η φιλία, το θάρρος, το δίκιο, η προσπάθεια ενάντια στην αδικία, το παράλογο, την απληστία, τη νωθρότητα. Όταν ο μπαμπάς του φυλακίζεται άδικα και ο Κολοκύθης χάνει το σπιτάκι που έχτισε τούβλο τούβλο ίσα να τον χωράει… καθιστό, ο Κρεμμυδάκης παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Ο Τζιάνι Ροντάρι τιμήθηκε με το Βραβείο Άντερσεν γι αυτό το αλληγορικό παραμύθι όπου το μόνο μη αληθοφανές αποδεικνύεται τελικά το ότι οι πρωταγωνιστές είναι φρούτα και λαχανικά. Α, και το ότι πληρώνει φόρο ο λαός κάθε φορά που βρέχει. Oh, wait!

(Εκδόσεις Κέδρος, €12,23, από 8 ετών).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.