Το "Καπλάνι της βιτρίνας" έρχεται του χρόνου στο "Μιχάλης Κακογιάννης"

Το θρυλικό βιβλίο της Άλκης Ζέη γίνεται παράσταση για παιδιά άνω των 5 ετών στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το καπλάνι της βιτρίνας © Ν. Κατσαρός

Το θρυλικό "Καπλάνι της Βιτρίνας" της Άλκης Ζέη έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" από τον Οκτώβριο 2024, κάθε Κυριακή για το κοινό και τις καθημερινές για τα σχολεία. Έργο-σταθμός στη λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους, έχοντας λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, καθώς κυκλοφορεί σε 39 ξένες εκδόσεις, μεταφρασμένο σε 22 διαφορετικές γλώσσες, συμπλήρωσε πρόσφατα 60 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και έρχεται τη νέα θεατρική σεζόν για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του, που αγαπήθηκε από γενιές αναγνωστών. Την ιστορία του ανθρώπου προς την κατάκτηση της ελευθερίας του. Μια παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού "Λυκόφως", για θεατές 5 ετών και άνω, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη.

Το καπλάνι της βιτρίνας
© Α. Ευθυμιόπουλος

Λίγα λόγια για το έργο

Καλοκαίρι. Η μαγική εποχή των παιδιών. Θάλασσα, παιχνίδι, εξερευνήσεις και ατέλειωτες νύχτες με μαγικές ιστορίες κάτω από τ’ αστέρια. Μια παρέα παιδιών στο Λαμαγάρι της Σάμου, θα ζήσει μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Η δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936, θα οδηγήσει τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον ξάδερφο της Μέλιας και της Μυρτώς, τον Νίκο, που είναι φοιτητής και κινδυνεύει με φυλακή. Ο Νίκος κρύβεται στο Μύλο με το σπασμένο φτερό μέχρι να μπορέσει να διαφύγει στην Ισπανία που γίνεται εμφύλιος πόλεμος και να πολεμήσει για την Δημοκρατία. Όσο δύσκολα όμως κι αν είναι τα πράγματα τα παιδιά έχουν τη βοήθεια ενός τίγρη που βρίσκεται μέσα σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι-όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο- έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών να τα βοηθάει και  να τα προστατεύει.

"Το καπλάνι της βιτρίνας" είναι μια ιστορία για την συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από την φύση: Ελεύθερα. Κι αυτό για να συμβεί πρέπει να υπάρχει δημοκρατία ακόμα κι αν χρειαστεί να παλέψουμε γι’ αυτήν. Για να μπορούμε κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε στην ερώτηση ΕΥ-ΠΟ; ή ΛΥ-ΠΟ; Να απαντάμε ΕΥ-ΠΟ! ΕΥ-ΠΟ!

Το καπλάνι της βιτρίνας
© G.Kogias

Οι συντελεστές

Η διασκευή έγινε από τη σκηνοθέτρια, η οποία έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών. Το σκηνικό επιμελήθηκε η Κατερίνα Παπαγεωργίου, τα κοστούμια η Μαρία Καβαλιώτη, τη μουσική ο Κώστας Βόμβολος και τις χορογραφίες και την κίνηση η Πασχαλιά Ακριτίδου.

Ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Βράκα (θεία Δέσποινα/Συγγραφέας), Μαρία Γκιώνη (Σταματίνα/ Πιπίτσα), Νικόλας Γραμματικόπουλος (Νόλης/ο Νομάρχης), Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου (Μυρτώ), Δήμητρα Καραγιώργου (Μέλια), Αγάπη Μουστρή (Άρτεμη/Καπλάνι/ κα Νομάρχου), Δημήτρης Όντος (ξάδερφος Νίκος/ο πρόξενος της Ολλανδίας), Θανάσης Χαλκιάς (Παππούς/ο Δεσπότης).

Το καπλάνι της βιτρίνας
© Α. Ευθυμιόπουλος

Με τα λόγια της σκηνοθέτριας

 Η Άλκη Ζέη έγραψε ιστορίες που το μαγικό τους στοιχείο, ήταν  το βλέμμα των ίδιων των παιδιών, ο μυστικός εκείνος κήπος που λίγοι ενήλικες κατορθώνουν με τόση ειλικρίνεια, αγάπη και θάρρος να γνωρίζουν που βρίσκεται. Και η Άλκη Ζέη φαίνεται ότι γνώριζε πολύ καλά πώς να ανοίγει αυτήν την αόρατη πόρτα και να βρίσκεται μέσα στην ψυχή αλλά και στις σκέψεις των παιδιών. Ίσως γιατί και η ίδια έζησε με μόνη πυξίδα την προσωπική της αλήθεια, την τρυφερότητα και το απέραντο χιούμορ που την ακολουθούσε ακόμα και στα πιο δύσκολα γεγονότα της ζωή της. Στοιχεία που η γενναία και ακούραστη ψυχή των παιδιών έχει άπλετα, σε αυτό που όλοι είχαμε κάποτε. Την παιδική μας ηλικία. Στα βιβλία της υπάρχει ένας κόσμος που τα παιδιά τον αναγνωρίζουν άμεσα και αυθόρμητα, γιατί είναι ο δικός τους κόσμος. Η φαντασία στις ιστορίες που μας διηγείται η Άλκη Ζέη δεν είναι ένα μέρος μόνο για να δραπετεύει κανείς αλλά και ένας τρόπος για να φτιάχνει την πραγματικότητα. Ένας κόσμος που οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν  όσο διαφορετικοί κι αν είναι. Με την κατάθεση πάντα μέσα από τους χαρακτήρες της, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, ιδανικά και χαρούμενα. Αλλά με μια προοπτική, μέσα από αυτή την μοναδική οπτική γωνία,  ότι πάντα μπορείς να βρίσκεις μέσα σου εκείνη τη δύναμη να πιστεύεις σε κάτι καλύτερο για την ζωή σου και να έχεις το δικαίωμα να το ονειρεύεσαι. Χωρίς να είναι διδακτική, χωρίς να κρύβει την αλήθεια. Και αυτό είναι νομίζω που μπορεί να κάνει τα έργα της να έχουν αυτήν την διαχρονική δυναμική δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μέχρι σήμερα με τα παιδιά. Αυτός ο απέραντος μαγικός κόσμος  που όλοι όταν υπήρξαμε παιδιά γνωρίζαμε ότι εκεί είναι όλα δυνατά. Αυτός ο κόσμος ο μέγας. Η παιδική μας ηλικία.  Και η μόνη πατρίδα μας.

Το καπλάνι της βιτρίνας
© Ν. Κατσαρός

Σημείωμα του γιου της Άλκης Ζέη, Πέτρου Σεβαστίκογλου

Με την Άλκη δεν σταματήσαμε ποτέ να ταξιδεύουμε. Πριν από 10 χρόνια κάναμε ένα ταξίδι  –λίγο διαφορετικό από όλα όσα είχαμε κάνει μαζί. Πήγαμε στη Σάμο για να γυρίσουμε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. "Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης", που ποτέ δεν σταμάτησε- επέστρεφε στο Βαθύ, στο Λαμαγάρι, εκεί που πέρασε τα πρώτα της παιδικά χρόνια και που το αποτύπωμά τους, είναι τόσο ζωντανό όσο και το Καπλάνι μέσα στη βιτρίνα που ήταν η αρχή για να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα. Το Καπλάνι του βιβλίου, ήταν εκεί μέσα στην βιτρίνα του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αν και είχαν περάσει πολλά χρόνια και η φθορά του Καπλανιού ήταν εμφανής, όταν το είδε, έσκυψε στη βιτρίνα και του είπε:  " Καπλάνι μου όλα από σένα ξεκίνησαν”. Η Άλκη δεν ζούσε νοσταλγώντας το παρελθόν, και οι ιστορίες που διηγούνταν ακόμα και για χρόνια περασμένα, ήταν για να μιλήσει με μικρούς και μεγάλους στο σήμερα. Στην παράσταση μας προσπαθήσαμε και εμείς όπως η Άλκη, να διηγηθούμε με πολύ αγάπη στα παιδιά σήμερα αυτή την ιστορία από το παρελθόν, με όλα όσα η Άλκη ακόμα έχει αφήσει ανοιχτά για να τα διηγείται η ίδια μέσα από το Καπλάνι με τους θεατές.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Μορφές Έκφρασης: 30 χρόνια κοντά στα παιδιά

Τέσσερις παραστάσεις που ακολουθούν το τρίπτυχο κίνηση, λόγος, ρυθμός παρουσιάζουν οι Μορφές Έκφρασης, ο καλλιτεχνικός οργανισμός με αδιάλειπτη παρουσία στα καλλιτεχνικά πράγματα, εδώ και 30 χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/10/2024

Νέα δημιουργικά εργαστήρια στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα γεμάτα τέχνη εργαστήρια που διοργανώνονται για τους μικρούς καλλιτέχνες.

Οι μαθητές διαβάζουν Καζαντζάκη και δημιουργούν

Οι εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν τον 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης "Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα", ο οποίος συνδέεται με δύο μαθητικούς διαγωνισμούς, έναν δημιουργικής γραφής κι έναν για κόμικ.

Γιορτάζουμε τα "Γενέθλια της Ριρίκας" στο Γαλάτσι

Οι Εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν τους αναγνώστες στον Πολυχώρο Πολιτιστικής Έκφρασης & Παιδικού Βιβλιοπωλείου Αστερόπλοιο για την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Μαρίας Κηλαηδόνη.

Τι θα δουν τα παιδιά και τα εφηβάκια στο Μικρό Εθνικό;

Αυτές είναι οι σκέψεις των τριών σκηνοθετών που παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους στο Μικρό Εθνικό ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της σύνδεσης και της σύνθεσης.

"Φθινόπωρο και πάλι" στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Συνεχίζεται και τον Νοέμβριο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά.

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε έγραψε το πρώτο της παιδικό βιβλίο

Έχει ως πρωταγωνιστή τη σκυλίτσα Πέρλα που βοηθά τον Νίκο Ρίκο, ένα παιδί που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο.