Σχολικός οδηγός από την Τεχνόπολη: Οκτώ διαδρομές για να ανακαλύψετε την Αθήνα του 1821

Σε ποιο πάρκο υπάρχουν οι περισσότερες προτομές αγωνιστών του ’21; Ποια σημάδια του σήμερα μαρτυρούν όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν; Μόλις κυκλοφόρησε η νέα μη κερδοσκοπική έκδοση από την Τεχνόπολη. Δείτε πώς μπορείτε να την αποκτήσετε.

Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές


Δεν πρόκειται για έναν τουριστικού τύπου οδηγό με ξερό πληροφοριακό υλικό για την Αθήνα, αλλά για ένα "υποδειγματικό βιβλίο, που βοηθά τα παιδιά να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα της μακράς ιστορικής διαδρομής της πρωτεύουσας, να την συλλάβουν στη διαχρονία της και να διακρίνουν το ενοποιητικό νήμα που συνδέει παρελθόν και παρόν, για ένα δημιουργικό μέλλον", όπως χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την νέα μη κερδοσκοπική έκδοση επ’ αφορμή της εθνικής επετείου, την οποία κυκλοφόρησε μόλις η Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Πρόκειται για ένα βιβλίο με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, το οποίο διατίθεται δωρεάν στα σχολεία και μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και ιστορικά τοπόσημα ζωντανεύει οκτώ διαδρομές γύρω από την ιστορία της Επανάστασης του ’21.

Σε ποιο πάρκο υπάρχουν οι περισσότερες προτομές αγωνιστών του ’21; Από πότε ξεκίνησαν να χτίζονται μνημεία για την Επανάσταση και πώς αναπαρίστανται ευρύτερες έννοιες, όπως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η ελευθερία; Ποια σημάδια του σήμερα στην πόλη μαρτυρούν όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν; Ο εκπαιδευτικός οδηγός "Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές" υλοποιήθηκε με στόχο να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και ένα χειροπιαστό παράδειγμα για το ότι η μάθηση δεν είναι απαραίτητα μονόδρομη και βαρετή. "Παίρνεις απαντήσεις, μόνο όταν ξέρεις να θέτεις τις σωστές ερωτήσεις", τόνισε στην παρουσίαση της έκδοσης η καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές

Η αφήγηση του οδηγού επιστρατεύει κάθε δυνατό μέσο (και αίσθηση) ώστε να μεταφέρει τους αναγνώστες στο παρελθόν της πρωτεύουσας. Ιστορίες, γεγονότα και πρόσωπα αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους σε αυτές τις οκτώ διαδρομές που επιλέχθηκαν, συνθέτοντας τελικά ένα μεγάλο ψηφιδωτό από πολλά κομμάτια, φτιάχνοντας δηλαδή τη μεγάλη εικόνα της τότε εποχής. Φυσικά, το υλικό δύναται να αξιοποιηθεί είτε μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, πυροδοτώντας περισσότερες συζητήσεις, είτε να λειτουργήσει ως παράλληλο ανάγνωσμα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των προτεινόμενων περιπάτων.

"Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις ένα κομμάτι από το μέλλον", έγραφε ο Σεφέρης και με αυτή την αναφορά ξεκινάει διόλου τυχαία το βιβλίο, πίσω απ’ τη συγγραφή του οποίου βρίσκονται οι Μαρία Δημοπούλου, Πόπη Κύρδη και Ελένη Σβορώνου.

Πώς μπορώ να αποκτήσω τον νέο οδηγό;

Εάν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προμηθευτείτε ένα από τα δωρεάν αντίτυπα του εκπαιδευτικού οδηγού "Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές" δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων "To παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και μέσα στο πακέτο που προσφέρεται, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών για την πόλη τους και τα μνημεία, προσφέρονται επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Περισσότερες πληροφορίες στο www.kids4thecity.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.