"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο “α” οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Η αξία της ζωής Ανδρέας Νικολαρέας©

Τρεις τελευταίες παραστάσεις έμειναν μέχρι τις 28/4 για την τελευταία σκηνοθετική δουλειά που παρουσίασε φέτος ο Σωτήρης Τσαφούλιας στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης”, την "Αξία της ζωής” της Τζέιν Άντερσον. Οι ηθοποιοί Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μίλησαν στο "α” για τους ρόλους τους και το έργο που πραγματεύεται μια ανείπωτη απώλεια και τον ανθρώπινο πόνο, εξερευνώντας σε βάθος την αξία της ίδιας της ζωής και το δικαίωμα του καθένα να αποφασίζει ελεύθερα πώς θέλει να τη ζήσει. Συμπρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Μαυρόπουλος και Αθηνά Τσιλύρα.

Η αξία της ζωής

Βασίλης Ρίσβας

"Όταν πρωτοσυναντήθηκα με τον Σωτήρη Τσαφούλια στο "Έτερος Εγώ" και μου εμπιστεύτηκε τον ρόλο του ιατροδικαστή, Θησέα, ήταν μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μου συναντήσεις. Η δεύτερη συνάντησή μου με τον Σωτήρη Τσαφούλια (τον ευχαριστώ που με τιμά ξανά με την συνεργασία του) έγινε φέτος στο θεατρικό έργο "Η αξία της ζωής" της βραβευμένης με Emmy, Τζέιν Άντερσον (μετάφραση Ναταλύ Δούκα) όπου μου εμπιστεύτηκε τον ρόλο του Νιλ ενός διανοούμενου ερευνητή – ανθρωπολόγου που έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο εξερευνώντας διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και παραδόσεις για να καταλήξει στην δική του φιλοσοφική θεώρηση της ζωής. Σε ένα απ’ αυτά τα ταξίδια συναντά και την σύντροφό του (επί 30 χρόνια) την Τζάνετ. Έχω την μεγάλη τύχη και χαρά να συνεργάζομαι με συναδέλφους που εκτιμώ βαθιά όπως η Αθηνά Τσιλύρα (Τζάνετ), η Πέγκυ Σταθακοπούλου (Ντίνα) και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος (Μπιλ)". 

Η αξία της ζωής
Ανδρέας Νικολαρέας©

"Η "Αξία της ζωής" στέκεται με ειλικρίνεια απέναντι σε θρησκευτικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, αντιμετωπίζοντας με ρεαλιστική διάθεση τον πόνο και την θλίψη της απώλειας, τον φόβο, την αγωνία".

"Το έργο ξεκινάει με την επίσκεψη του Μπιλ και της Ντίνας στο κατεστραμμένο από φωτιά σπίτι του Νιλ και της Τζάνετ. Οι δύο γυναίκες είναι ξαδέρφες. Η επίσκεψη είναι η αφορμή για να ξεδιπλωθούν μπροστά στα μάτια του θεατή με χιούμορ αλλά και συγκίνηση, οι τόσο διαφορετικές ζωές και αντιλήψεις αυτών των τεσσάρων ανθρώπων αλλά και το πώς τελικά ο ένας επηρεάζει καταλυτικά τον άλλον μπροστά στο μείζον θέμα της απώλειας". 

"Η "Αξία της ζωής" στέκεται με ειλικρίνεια απέναντι σε θρησκευτικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, αντιμετωπίζοντας με ρεαλιστική διάθεση τον πόνο και την θλίψη της απώλειας, τον φόβο, την αγωνία αλλά και το θάρρος που μπορούμε να έχουμε μπροστά σε μια επικείμενη απώλεια, αξιολογώντας τελικά ότι αυτό που μετράει είναι ο τρόπος που ζούμε την κάθε μέρα που μας χαρίζεται γενναιόδωρα από το σύμπαν. Το πόσο ουσιαστικά παρόντες είμαστε σε αυτό το σύντομο ταξίδι που αποκαλούμε ζωή. Έτσι κι αλλιώς μόνοι μας γεννιόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε απ’ αυτόν τον κόσμο. Ας ευχαριστηθούμε τη διαδρομή με ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή ψυχή και συντροφικότητα. Η ζωή έχει αξία όσο υπολογίζεις ότι έχει αξία για όλα τα πλάσματα σε αυτόν τον πλανήτη. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί. Αλλά όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα. Να ζήσουμε τη ζωή μας όπως θέλουμε και να αποφασίζουμε για την μοίρα μας". 

Η αξία της ζωής
Ανδρέας Νικολαρέας©

Πέγκυ Σταθακοπούλου

"Η Ντίνα που υποδύομαι είναι μια γυναίκα που υποδέχεται τον μεγαλύτερο πόνο, την ύψιστη απώλεια στη ζωή, τον θάνατο του παιδιού της, με ένα τρόπο που προσωπικά με αφήνει έκθαμβη".

"Η Ντίνα που υποδύομαι είναι μια γυναίκα που υποδέχεται τον μεγαλύτερο πόνο, την ύψιστη απώλεια στη ζωή, τον θάνατο του παιδιού της, με ένα τρόπο που προσωπικά με αφήνει έκθαμβη. Αναπνέει με αφάνταστη δυσκολία την κάθε καινούργια μέρα και όμως συνεχίζει. Θυμάται τόσες στιγμές της λατρευτής της κόρης, με μάτια στεγνά. Αγγίζει τις πολύτιμες φωτογραφίες της μιλώντας σε παρόντα χρόνο. Αφήνει το βλέμμα της να χάνεται, σαν να αναζητάει το κοριτσάκι της πίσω από κάθε σκιά. Δεν παραληρεί πια, αποδέχεται ότι μπορεί να βοηθάει κάθε άνθρωπο στην απελπισία του, είναι ελεύθερη μ’ ένα μοναδικό δικό της τρόπο και έχει το ταλέντο να ακούει τους άλλους στην απέλπιδα προσπάθειά της να τους καταλάβει. Δοκιμάζει να συνεχίσει να ζει φέροντας το βάρος κάθε ήττας, κάθε ανείπωτου πόνου και κάθε προδοσίας". 

"Η Ντίνα κάθε βράδυ μου μαθαίνει να αντέχω, να συνεχίζω, να συγχωρώ. Την θαυμάζω απεριόριστα για την ευγένεια και τη δύναμή της, για τον σιωπηλό της τρόπο να κουβεντιάζει με το άγνωστο, για τη θέλησή της για ζωή και συνέχεια. Αγωνίζεται για κάθε τώρα της και για ένα νέο μαζί με τους ανθρώπους. Μια απλή γυναίκα με ραγισμένη καρδιά που δεν χάνει στιγμή την αθωότητα και την καλοσύνη της, έτοιμη να δώσει ελπίδα και αγάπη όπου κάποιος καρδιοχτυπά ακόμα". 

Η αξία της ζωής
Ανδρέας Νικολαρέας©

"Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου ηθοποιούς που μοιραζόμαστε κάθε βράδυ αυτό το υπέροχο έργο με όλη μας την αλήθεια. Ευχαριστώ τον Σωτήρη Τσαφούλια για την υπέροχη ευκαιρία της συνεργασίας μας. Ευχαριστώ την καταπληκτική αυτή συγκυρία να συναντήσω την Ντίνα - έναν σπουδαίο ρόλο!". 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η αξία της ζωής

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Ο πόνος στη ζωή είναι ουσιαστικά αναπόφευκτος, το να υποφέρεις όμως από αυτόν είναι κάτι προαιρετικό. Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο ξαδέρφες με τους συζύγους τους συναντιούνται μετά από αρκετό καιρό και με τις δύο να έχουν υποστεί μια τρομερή απώλεια. Συνολικά, πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι γεμάτο συμπόνια, ειλικρίνεια αλλά και χιούμορ που εξερευνά σε βάθος την αξία της ζωής και το δικαίωμα του καθενός από εμάς να αποφασίζει ελεύθερα τη μοίρα του. Η συγγραφέας του έργου αυτού, η οποία είναι και ηθοποιός και σκηνοθέτις, έχει βραβευτεί με Emmy.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.

Τα πρώτα residencies του Εθνικού Θεάτρου είναι γεγονός

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος "Residencies" του Εθνικού ξεκίνησε και τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα αλλά και ισάριθμοι από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν από το Εθνικό.

Το 14ο "Off-off Athens" μάς αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και μας παροτρύνει να κοιτάξουμε ψηλά

"Κοιτάμε ψηλά" είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που αφιερώνεται στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Ανακαλύψτε τις 30 ομάδες που συμμετέχουν και τις παραστάσεις τους.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 16 ως 22 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

"The party": Χορός σαν μαύρη κωμωδία στο Olvio

Η ομάδα χορού Dance Company Μαζί κι η Μαρία Μάργαρη παρουσιάζουν μια παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την ομότιτλη ταινία της Σάλι Πότερ, όπου μία μάζωξη παίρνει απροσδόκητη τροπή μετά από κάποιες αποκαλύψεις.