Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Communities Between islands

Το διεπιστημονικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Communities Between Islands (CBI) ανακοινώνει την έναρξη του δεύτερου κύκλου του με τίτλο "Woven By the Currents". Ακολουθώντας τον πρώτο κύκλο, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2023 σε επιμέλεια του Δικτύου Αρχιπέλαγος, το κεφάλαιο αυτό συνεχίζει να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση διεθνών καλλιτεχνών με τις τοπικές κοινότητες της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Σύρου μέσω συμμετοχικών εργαστηρίων και δημόσιων προγραμμάτων.

Για το Kεφάλαιο #02: Woven By the Currents, η Providenza προσκάλεσε στο πρόγραμμα φιλοξενίας τις καλλιτέχνιδες Sarah-Anaïs Desbenoit (1992, Γαλλία), Dania Shihab (1982, Ιράκ) και Amalia Vargas (1994, Κολομβία) για να διερευνήσουν τοπία, αφηγήσεις και  παραδόσεις που διασυνδέουν τα τρία νησιά της Μεσογείου ώστε να δημιουργήσουν έργα που συνομιλούν με αυτές τις ιδιαίτερες νησιωτικές κουλτούρες μέσα από τον ήχο, το βίντεο και τη φωτογραφία αντίστοιχα.

Από τις 7 έως τις 16 Μαΐου, οι καλλιτέχνιδες θα βρίσκονται στη Σύρο για το πρώτο μέρος της έρευνάς τους, στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιήσουν μια σειρά από εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε, δηλώστε συμμετοχή έως την Παρασκευή 3 Μαΐου συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ. Οι συμμετοχές θα γίνουν δεκτές με σειρά προτεραιότητας.

Τα εργαστήρια

Εργαστήριο από την Dania Shihab

Dania Shihab Foreign Body
© Marina Richter
Dania Shihab, "Foreign Body", 2023

Παρασκευή 10 Μαΐου, 5 μ.μ., Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 15 άτομα
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ μέχρι τις 3 Μαΐου

Το εργαστήριο της Shihab περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συλλογικού ηχητικού έργου μέσω ηχογραφήσεων και τεχνικών looping. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μια συνεδρία ακρόασης, την οποία θα ακολουθήσει ένας ηχητικός περίπατος στην Ερμούπολη και μια ομαδική άσκηση σύνθεσης.

Παρομοιάζοντας τον σωματικό εκτοπισμό της μεταναστευτικής εμπειρίας με τον γεωγραφικό εκτοπισμό της νησιωτικής ζωής, η Dania Shihab εξετάζει πώς αυτές οι πραγματικότητες τροφοδοτούν την εξέλιξη νέων μελωδικών μοτίβων και τρόπων καθώς και το πώς επηρεάζουν τη διαφύλαξη της παραδοσιακής μουσικής. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή επιτόπιων ηχογραφήσεων και την εξερεύνηση των τοπογραφιών των τριών νησιών της Μεσογείου, εστιάζοντας στο πώς οι μουσικές πρακτικές τόσο στις γηγενείς όσο και στις μεταναστευτικές κοινότητες επηρεάζονται από τη σύγχρονη κουλτούρα και το περιβάλλον τοπίο. Αφού συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες, η Shihab θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματά της για να δημιουργήσει μια μουσική σύνθεση διαρκείας.

Εργαστήριο από την Sarah-Anaïs Desbenoit

Sarah-Anaïs Desbenoit
© Sarah-Anaïs Desbenoit

Σάββατο 11 Μαΐου, 12 μ.μ., Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 15 άτομα
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ μέχρι τις 3 Μαΐου

Στο εργαστήριό της, η Desbenoit προτείνει τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου μέσω λήψεων DV (ψηφιακού βίντεο) και ηχογραφήσεων. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση της έρευνάς της και της μεθοδολογίας που ακολουθεί για τις ηχογραφήσεις, η ομάδα θα κάνει μια βόλτα στη φύση, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό βίντεο και ήχου της καλλιτέχνιδας. Οι κασέτες DV που θα προκύψουν στη συνέχεια θα ψηφιοποιηθούν και μέσα από μια ομαδική επεξεργασία θα δημιουργηθεί ένα συλλογικό έργο τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας, η Desbenoit διερευνά τοπικούς μύθους που σχετίζονται με τις γυναίκες στη Σύρο, τη Σαρδηνία και την Κορσική. Αναμειγνύοντας στοιχεία βίντεο και ήχου, εξερευνά τις πεποιθήσεις και τις αφηγήσεις που διαμορφώνονται από τα τοπία αυτών των μεσογειακών νησιών. Ο συμβολισμός που εμπεριέχεται στις περιοχές βοηθά στην αποκάλυψη μιας πλούσιας ποικιλίας μύθων και θρύλων που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Συνδυάζοντας στοιχεία ντοκιμαντέρ και φαντασίας, η Desbenoit στοχεύει να σκηνοθετήσει αυτές τις αναμνήσεις, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική οπτική για τη σχέση ανθρώπου και φύσης σε αυτά τα νησιωτικά τοπία.

Εργαστήριο από την Amalia Vargas

Amalia Vargas Formes concrètes élevée
© Amalia Vargas, Formes concrètes élevée, 2021. Mise en Formes, Centre culturel des Foses d’Enfer, Saint-Rémy sur Orne

Τρίτη 14 Μαΐου, 5 μ.μ., Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 15 άτομα
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ μέχρι τις 3 Μαΐου

H Vargas προτείνει μια φωτογραφική εμπειρία αποτύπωσης υπαίθριων χώρων στη Σύρο μέσα από τη χρήση σκοτεινού θαλάμου. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σε τρία στάδια: αρχικά με τη συλλογική κατασκευή της κάμερας, έπειτα με υπαίθριες λήψεις στο κέντρο της Ερμούπολης και τέλος με την εμφάνιση των εικόνων. Η Vargas ενδιαφέρεται για την παραδοσιακή και βιομηχανική αρχιτεκτονική της Σύρου, και μέσα από τις φωτογραφίες στοχεύει να "συντάξει" ένα γλωσσάρι εικόνων που θα αποτελέσει έμπνευση για τα γλυπτά που θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της διαμονής της.

Για το πρόγραμμα φιλοξενίας, η Vargas εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση αρχαίων και σύγχρονων επιρροών στα νησιά της Σύρου, της Σαρδηνίας και της Κορσικής. Το τοπίο κάθε νησιού λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για γλυπτικές φόρμες που αναδύονται από αντικείμενα που βρίσκονται στις ακτές τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα συλλέξει  τέτοια αντικείμενα, αντλώντας έμπνευση από αρχιτεκτονικά μοτίβα, από τις καρυάτιδες εώς λεπτομέρειες κτιρίων όπως οι κουπαστές. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το έργο της στοχεύει να οικοδομήσει μια αρχαιολογία, ένα αρχείο της εποχής μας — μια μαρτυρία του διαρκούς διαλόγου μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, καλώντας το κοινό να επανεξετάσει τη σχέση του με τα τοπία και την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών της Μεσογείου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Δωρεάν εκδηλώσεις στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες και στους χώρους πολιτισμού του Δήμου.

Η Βένια Δημητρακοπούλου "σμιλεύει τον έρωτα" στην γκαλερί Κουρντ

Από τα ηχητικά έργα και το βίντεο με την άυλη υπόσταση, μέχρι τις σχεδιασμένες με σινική μελάνη δίνες, τις γραμμές, τις λέξεις, τα χειρόγραφα κείμενα και τις γλυπτικές μορφές σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, περικλείουν χνάρια μιας αυτοενδοσκόπησης και αναπόλησης.