Δημήτρης Καλαντζής: 'Η τζαζ είναι τρόπος προσέγγισης της μουσικής και όχι ρεπερτόριο"

Ο πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής μίλησε στο "α" για το πρόγραμμα «Χθες το βράδυ» που θα παρουσιάσει με το κουαρτέτο του στον "Παρνασσό", σε μια βραδιά για την στήριξη του Φεστιβάλ Χόρτου.

Δημήτρης Καλαντζής

Ο Δημήτρης Καλαντζής με το κουαρτέτο του έρχεται στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" για να παρουσιάσει το πρόγραμμα "Χθες το βράδυ", μια τζαζ ματιά στο χθες της ελληνικής μουσικής εμβληματικών συνθετών του παρελθόντος, που ονομάζουμε μάλλον αδόκιμα "ελαφρά". Καλύπτει τεράστιο εύρος μουσικής παραγωγής, από την κλασσική ως τον κινηματογράφο, συνθέσεις των Γιαννίδη, Καπνίση, Σπάρτακου, Μουζάκη, Μωράκη, σε mainstream jazz διασκευές που κινούνται υφολογικά στις δεκαετίες του '50 και του '60. Παίζουν οι μουσικοί Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο) και Γιώργος Πολυχρονάκος (τύμπανα). Τραγουδά η Αθηνά Ρούτση.

Ο πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής μίλησε στο "α" για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στον "Παρνασσό", τον σκοπό της συναυλίας που είναι η στήριξη του Φεστιβάλ Χόρτου στον Βόλο αλλά και το πώς η τζαζ "μιλάει" σε κάθε γενιά.

Δημήτρης Καλαντζής

Ποια ανάγκη γέννησε το "Χθες το βράδυ", αυτή την τζαζ ματιά στο χθες της ελληνικής μουσικής;
Η τζαζ είναι τρόπος προσέγγισης της μουσικής και όχι ρεπερτόριο κατ’ ανάγκη. Το ρεπερτόριο της μπορεί να ποικίλει. Είναι μάλλον σύνηθες να διαπραγματεύεται αγαπημένα τραγούδια και να τα προσεγγίζει με τον δικό της τρόπο. Αυτό κάναμε και σε αυτήν την περίπτωση.

Πώς προσεγγίζετε αυτά τα τραγούδια;
Με έναν πολύ κλασσικό τζαζ τρόπο, αυτό που θα λέγαμε ως mainstream jazz. Σαν ήχος θα έλεγα ότι μοιάζει με την τζαζ των δεκαετιών 50 και 60…

Πρόκειται για μια λογική "συνέχεια" στη δισκογραφία σας, στην οποία προσεγγίζετε εμβληματικούς συνθέτες, όπως ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης;
Οπωσδήποτε πρόκειται για την ίδια λογική. Όπως είπαμε και προηγούμενα δεν χρειάζεται το ρεπερτόριο της τζαζ να είναι αμερικάνικα τραγούδια, μπορεί να είναι οτιδήποτε και γιατί όχι ελληνικά στον τόπο που ζούμε. Σημαντικό είναι να φέρνεις κανείς τον κόσμο στην τζαζ, αλλά και να προσφέρει διαφορετικές αναγνώσεις σε σημαντικές μουσικές συνθέσεις.

Τι θα παρουσιάσετε στη συναυλία σας στον "Παρνασσό";
Τις συνθέσεις των συνθετών της εποχής που ονομάζουμε μάλλον όχι σωστά, "ελαφρά" μουσική. Και λέω όχι σωστά γιατί καθόλου ελαφρά δεν είναι τα ονόματα Γιαννίδης (Κωνσταντινίδης δλδ.), Καπνίσης, Θεοφανίδης κ.λπ., αλλά όχι μόνο. Θα προσπαθήσουμε να ανασυνθέσουμε τον κόσμο τους βάζοντας τις συνθέσεις αυτές δίπλα δίπλα με αντίστοιχες αμερικάνικες που πιστεύουμε ότι είναι και σημεία αναφοράς.

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τον σκοπό της συναυλίας;
Η συναυλία αυτή γίνεται με σκοπό την ενίσχυση του Φεστιβάλ στο Χόρτο του Πηλίου, το οποίο έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο; Υπάρχουν νέα δισκογραφικά σχέδια για το άμεσο μέλλον;
Υπήρξαν πρόσφατα δύο αφιερώματα στον Michel Legrand αλλά και στην μουσική των φιλμ noir, με επιτυχία και τα δύο και έπονται και άλλα σύντομα ανακοινώσιμα…

 Πώς βλέπετε τα τζαζ πράγματα διεθνώς;
 Η τζαζ είναι μια "κλασσική" μουσική, με την πραγματική έννοια του όρου. Μια μουσική δηλαδή που "μιλάει" σε κάθε γενιά. Δεν τελειώνει ποτέ.

Πόσο εύκολη υπόθεση είναι η τζαζ στην Ελλάδα σήμερα, σε δισκογραφικό και συναυλιακό επίπεδο;
Είναι ασύγκριτα καλύτερα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και μουσικής ποιότητας. Μένει η δημιουργία χώρων και η προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού. Κάτι το οποίο όμως δεν είναι εύκολο, όταν μιλάει κανείς για ένα "απαιτητικό" είδος μουσικής που προϋποθέτει και κάποια εξοικείωση, ίσως καλλιέργεια, αν και δεν χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη, σε κάθε περίπτωση λίγο απομακρυσμένο από τα συνήθη του ελληνικού κοινού.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

«Χθες το βράδυ»

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μια τζαζ ματιά στο χθες της ελληνικής μουσικής, με αξέχαστα μουσικά κοµµάτια σε mainstream jazz διασκευές. Τραγουδά η Αθηνά Ρούτση, στο µπάσο ο Γιώργος Γεωργιάδης, στα ντραμσ ο Γιώργος Πολυχρονάκος και στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις ο ∆ηµήτρης Καλαντζής. Συνθέσεις των Γιαννίδη, Καπνίση, Σπάρτακου, Μουζάκη, Μωράκη, σε mainstream jazz διασκευές, ύφους 50s-60s, χωρίς εκπτώσεις στον απολύτως jazz χαρακτήρα τους. ΕξΆ άλλου οι συνθέσεις τους, όπως και οι ίδιοι, είναι σαφώς επηρεασμένες από την jazz της εποχής τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αναστασία Κότσαλη, ποιοι είναι οι δικοί μας "Κουταλιανοί";

Η μεσόφωνος γράφει στο "α" για το έργο "Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας", που θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

08/06/2024

Η αθηνοραματική πλευρά του Γιώργου Παπαγεωργίου

Ο frontman των Polkar σε μια συνέντευξη κομμένη και ραμμένη για τους αναγνώστες του "α", λίγο πριν το μεγάλο live στην Τεχνόπολη (19/6).

Πανδαισία μουσικής δωματίου στο "Φεστιβάλ της Άνοιξης" του Μεγάρου

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη κυρίως σε βραδιές μουσικής δωματίου, με κύριους συμμετέχοντες διακεκριμένους ξένους καλλιτέχνες.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Release Athens ξεκίνησε

Το 2024, το Release Athens επιστρέφει με ένα ακόμα πιο πολυσυλλεκτικό lineup που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις κάθε μουσικού είδους και κάθε μουσικής εποχής.

Ο θρυλικός Desmond Child έρχεται στην Αθήνα για ένα μοναδικό Masterclass

Ο συνθέτης, παραγωγός και συγγραφέας θα παρουσιάσει στιγμές και ιστορίες από την μεγάλη σταδιοδρομία του και θα δώσει ένα ιδιαίτερο piano recital με κάποια από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια, με την συμμετοχή Ελλήνων ερμηνευτών.

Ποια είναι η "Σαρλότ" της Λίνας Ζάχαρη;

Η νέα συνθέτρια μιλάει στο "α" για το "οπερΩτικό μονόδραμα" που θα παρουσιαστεί για δύο μόνο παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Παρέα με τον Mazoha στο Playground 260

Όσα θα δούμε στη βραδιά "Είναι ωραία να πεθαίνουμε παρέα με τον Mazoha", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.