Follow us

Το Beaujolais Nouveau είναι ξανά εδώ

Ας ανοίξουμε για το καλό μια φιάλη Beaujolais Nouveau και φέτος, έτσι για το γούρι της νέας χρονιάς που εγκαινιάζει αυτό το κρασί.

Το Beaujolais Nouveau είναι ξανά εδώ

Κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, στα τραπεζάκια των bistrots της Γαλλίας, αλλά και όλης της Ευρώπης (και όχι μόνο) μας υποδεχόταν η φιάλη του Beaujolais Nouveau και του Beaujolais-Villages Nouveau της χρονιάς – φέτος, είναι μάλλον η πρώτη χρονιά που δεν θα το συναντήσουμε εκεί, αλλά θα έρθει αυτό για να μας συναντήσει στο σπίτι.

Το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς η περιοχή του Beaujolais ήταν ο κύριος τροφοδότης των παρισινών bistros σε κόκκινο, εύκολο στην κατανάλωση και οικονομικό κρασί, βοηθώντας τους παραγωγούς της περιοχής να εισπράττουν ένα εισόδημα πολύ πριν βγει στην αγορά το κόκκινο της χρονιάς. Το έξυπνο marketing έκανε viral το άνοιγμα της πρώτης φιάλης τη συγκεκριμένη μέρα, με τον κόσμο να γεμίζει bistrots και εστιατόρια για να το γιορτάσει.

Το Beaujolais Nouveau είναι ξανά εδώ

Το ταμπελάκι με το καλωσόρισμα «Le Beaujolais Nouveau est arrivé» στέκεται κλασικά πλάι στη φιάλη με το αρωματικό ευκολόπιοτο φρέσκο κρασί, που σερβίρεται δροσερό, γύρω στους 12-13 βαθμούς και ταιριάζει κλασικά μ’ ένα πλατό γαλλικών αλλαντικών, αυγά ποσέ σε σάλτσα κρασιού (oeufs meurette), τα σκορδάτα σαλιγκάρια bourguignon (τουτέστιν πιάτα της περιοχής του), αλλά και κουνέλι μαγειρεμένο με μανιτάρια, ζυμαρικά και οστρακοειδή με ελαφριές σάλτσες, φρούτα. Σαν γενικό κανόνα, ας κρατήσουμε ότι στους γευστικούς συνδυασμούς το αντιμετωπίζουμε περισσότερο σαν λευκό, παρά σαν ερυθρό κρασί.

Πρόκειται για το πρώτο κόκκινο του Beaujolais (νότια Βουργουνδία) από την ποικιλία Gamay, από σταφύλια που μαζεύονται βάσει νομοθεσίας αποκλειστικά με το χέρι. Προκύπτει με ειδική οινοποίηση και κυκλοφορεί δύο με τρεις μήνες ύστερα από τον τρύγο. Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του, δηλαδή μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο της επόμενης χρονιάς. Είναι ελαφρύ, με αίσθηση σχεδόν λευκού κρασιού, χωρίς τανίνες, με έντονα αρώματα φρούτων, στα οποία κυριαρχεί η μπανάνα. Κρασί χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, παλαιότερα πολύ μέτριο, χάρη στις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει αρκετά την ποιότητά του, ενώ η χαμηλή τιμή το κάνει ελκυστικό στο ευρύ κοινό.

Η τεράστια επιτυχία της ιδέας ενός πρώτου «φρέσκου» κρασιού ώθησε εδώ και λίγα χρόνια Έλληνες οινοπαραγωγούς να προχωρήσουν κι αυτοί σε παρόμοιες οινοποιήσεις, κι έτσι έχουμε τα ανάλογα ελληνικά «φρέσκα» από γνωστά οινοποιεία.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.