Η Νεμέα αποχαιρετά τον πατριάρχη των κρασιών της

Απεβίωσε ο αμπελουργός και οινοποιός Θανάσης Παπαϊωάννου

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019

Μεχρι τα 92 του βρισκόταν, με όποιον τρόπο μπορούσε, κοντά στο αμπέλι. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου έδειξε τον δρόμο για τις ελληνικές ποικιλίες και τη σωστή οινοποίηση ήδη 40 χρόνια πριν…

Η Νεμέα αποχαιρετά τον πατριάρχη των κρασιών της

Έφυγε πλήρης ημερών ένας πρωτοπόρος του ελληνικού κρασιού, ο άνθρωπος που ανέδειξε με τον τρόπο που του άξιζε το Αγιωργήτικο και την αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, Θανάσης Παπαϊωάννου, ο θρυλικός “μπάρμπα Θανάσης” για όσους τον ήξεραν. Πρωτοπόρος σε ιδέες και μεθόδους, τολμηρός και ακούραστος, αλλά μαζί και ρομαντικός, οπαδός της παρατήρησης και της εμπειρίας, αυτός ο φιλόσοφος του αμπελιού υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες αμπελουργούς, που υιοθέτησαν τη βιολογική καλλιέργεια και χρησιμοποίησε απόψεις, που αρκετά αργότερα καταξιώθηκαν στον ελληνικό χώρο.

Η Νεμέα αποχαιρετά τον πατριάρχη των κρασιών της

Από το 1981, οπότε εμφιαλώθηκε το πρώτο κρασί με το όνομα Παπαϊωάννου μέχρι σήμερα, τα κτήματα πολλαπλασιάστηκαν, νέες ποικιλίες ελληνικές και ξένες φυτεύθηκαν -πάντα βιολογικά- και δημιουργήθηκαν εξαιρετικά κρασιά πλάι στο θρυλικό Κτήμα Παπαϊωάννου, όπως το Μικροκλίμα και τα Παλαιά Κλήματα. Βοηθός και συνεχιστής της πορείας του εδώ και πολλά χρόνια ο οινολόγος γιός του Γιώργος Παπαϊωάννου, αλλά και πολύτιμη υποστηρίκτρια η κόρη του Καίτη, βιολόγος. Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας και το ελληνικό κρασί του οφείλουν πολλά.


Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος