Follow us

“Άθως και Οίνος”, η αμπελοοινική ιστορία του Αγίου Όρους

Από τη θέση του οίνου στη χριστιανική θρησκεία ως την ιδαίτερη οινική ιστορία κάθε Μονής, αυτό το βιβλίο κάνει κατανοητή τη μεγάλη σημασία που έδιναν ανέκαθεν οι Μοναχοί στην αμπελουργία…

“Άθως και Οίνος”, η αμπελοοινική ιστορία του Αγίου Όρους

Βιβλίο ιστορικού και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος με θέμα το κρασί στο Άγιο Όρος, από τα βάθη των αιώνων. Η Ελένη Κεφαλοπούλου, που αγαπά και γνωρίζει καλά το κρασί, ενώ με το Άγιο Όρος τη συνδέουν μνήμες παιδιόθεν, μελέτησε, συζήτησε, εξερεύνησε και, τελικά, συγκέντρωσε μια σπάνια πληροφόρηση για το θέμα, που φτάνει ως τις μέρες μας.

“Άθως και Οίνος”, η αμπελοοινική ιστορία του Αγίου Όρους

Όλοι γνωρίζουμε την παράδοση των αγιορείτικων κρασιών και, γενικότερα, την αγάπη των Μοναχών για την αμπελουργία. Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες της και παίρνει το “καλώς έχει”, αν θέλετε, από τη χριστιανική θρησκεία, όπου ο οίνος συναντάται και εκτιμάται με πολλούς τρόπους. Άγνωστα στους περισσότερους στοιχεία και μαρτυρίες για το θέμα από τις σημαντικές ιστορικές περιόδους που στιγμάτισαν τον Άθω, αμπελουργικές και οινοποιητικές συνήθειες, οι χρήσεις του κρασιού, τα εργαλεία, και, τέλος, οι ιδιαιτερότητες και οι συνήθειες κάθε Μονής, Σκήτης ή Μετοχίου, μαζί φυσικά με τη σύγχρονη οινική παραγωγή, όπου υπάρχει, κάνουν τη μελέτη αυτή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά και ευανάγνωστη.

“Αν υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που το κρασί αυταπόδεικτα υφαίνεται στον πολιτισμό, στην κουλτούρα, στο πνεύμα και στην ψυχή, αυτό είναι το Άγιον Όρος”, αναφέρει πολύ σωστά, προλογίζοντας το βιβλίο ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW.

Στο ενδιαφέρον του βιβλίου συμβάλλει ουσιαστικά το πολύ καλό φωτογραφικό υλικό του Άρη Φωτιάδη και των αρχείων του Αγίου Όρους.

Πληροφορίες για τη διάθεση: eleni.grapeideas@gmail.co

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.