Follow us

Ούζο loves πλανήτη!

Το εθνικό μας απόσταγμα συντονίζεται με το "ολυμπιακό πνεύμα", φλερτάροντας με μεζέδες απ όλον τον κόσμο. Κάρι, σούσι, τάκος, φαλάφελ, γκούλας κοντράρουν το ούζο και το ερωτεύονται κεραυνοβόλα.

Ούζο loves πλανήτη!

Αν αφήσουμε το συναίσθημα να εκφραστεί αβίαστα, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ούζο είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό ποτό του Έλληνα αυτό που μεθάει τις αισθήσεις του, που γαργαλάει τον ουρανίσκο του, που βάζει τη θάλασσα μες στο μυαλό του.

Το πρώτο θεμελιώδες θεώρημα της γευστικής αρμονίας με ούζο, απ την άλλη, μας διδάσκει ότι ο μεζές που θα κάνει παρέα στο εθνικό μας ποτό πρέπει να έχει τα κότσια να σταθεί δίπλα του. Με άλλα λόγια, να μην εξαφανίζεται μηρος στη δύναμη του, αλλά να του «αντιμιλάει».

Φέτος, που είναι n χρονιά της Ελλάδας, που οι εκπρόσωποι όλου του πλανήτη θα σπεύσουν στην Αθήνα για τους δικούς μας Ολυμηιακούς Αγώνες, εμείς αποδεικνύουμε εμπράκτως το έμφυτο φιλόξενο πνεύμα μας: ανοίγουμε το τραπέζι μας σε διάφορες γαστρονομικές κουλτούρες και βάζουμε το εθνικό μας απόσταγμα να φλερτάρει με μεζέδες απ όλον τον κόσμο!

Πολύχρονοι πειραματισμοί μου με έχουν οδηγήσει στο συμηέρασμα ότι το ούζο είναι ένα ποτό άκρως ανοιχτόμυαλο. Αγαπάει μεν όλο το κλασικό ρεπερτόριο των δυνατών παραδοσιακών μεζέδων, συνάπτει όμως και δυνατές φιλίες με έντονες, πικάντικες, φουλ στο άρωμα, γεύσεις απ όλον τον κόσμο. Ερωτεύεται, κατ αρχάς, κάθε είδους κάρι - ο μυρωδάτος εξωτισμός θαρρείς είναι γεννημένος για το γλυκανισάτο απόσταγμα. Γι αυτό, στο κοσμοπολιτικό τραπέζι μας συμηεριλαμβάνουμε δύο ινδικές σπεσιαλιτέ: ένα κλασικό κοτόπουλο κάρι και μια ρεβιθοσαλάτα πασπαλισμένη με λογής λογής μηαχαρικά. Από την ευρύτερη γειτονιά μας, της Μέσης Ανατολής, ύστερα, δανειζόμαστε δύο ζόρικους μεζέδες, που n αρμονία τους με το ούζο είναι εξασφαλισμένη, αφού Λιβανέζοι και Σύριοι συνηθίζουν να τους βάζουν δίπλα στο δικό τους γλυκανισάτο ποτό, το αράκ. Διαλέξαμε λοιπόν μια πικάντικη πιπεροσαλάτα με καρύδια (μουχαμάρα) και τα κλασικό φαλάφελ (κεφτεδάκια από κουκιά), σερβιρισμένα όμως με τον ταιριαστό νεοτερισμό ενός πέστο, φτιαγμένου με παρθένο σησαμέλαιο. Αλλάζουμε, τώρα, Ήπειρο συστήνουμε στο ούζο ένα μεξικάνικο τάκο με γαρίδες (καυτερό σαν κόλαση) και εντυπωσιαζόμαστε από το πόσο ταιριαστά στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, καινοτομούμε μεταμορφώνοντας ένα χταπόδι σε ουγγαρέζικο «παπρικάτο» καυτερό διαμαντάκι, που το γλυκάνισο του ούζου το φλερτάρει επίμονα. Και κλείνουμε με μια μεγάλη έκπληξη, ένα συνδυασμό σούσι με χταπόδι και καλαμάρι, που, βουτηγμένο στην καυτερή σάλτσα σόγιας/ουασάμηι και μαζί με γλυκοπικάντικο τζίντζερ τουρσί, ανεβάζουν την ένταση της αρμονίας με το ούζο.

Όχι, ο κοσμοπολιτισμός του ούζου δεν είναι για κανένα λόγο ένα εφεύρημα της στιγμής, ένας μόνο πειραματισμός εμηνευσμένος από το Ολυμπιακό timing, αλλά μια πειστική πρόταση γαστρονομικού lifestyle με μεγάλο εμηορικό δυναμικό. Που δηλώνει με θεαματικά αποτελέσματα στο τραπέζι το πώς θα μηορούσε να γίνει πράξη μια υγιής γαστριμαργική παγκοσμιοποίηση στηριγμένη σε ακομπλεξάριστες γευστικές αρμονίες, που γεννούν σινεμασκόπ χαμόγελο σε όποιον τις δοκιμάζει.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.