Follow us

Ηπειρώτικη μπουγάτσα στο Μαρούσι

Δοκιμάζοντας μιά μπουγάτσα με κιμά, με εξέπληξε ευχάριστα το λεπτό, στεγνό και τραγανό φύλλο της και η πολύ νόστιμη γέμιση, με σπιτική γεύση.

Ηπειρώτικη μπουγάτσα στο Μαρούσι

Η γνωριμία μου με την "Κόνιτσα" ξεκίνησε κάπως αντίστροφα, καθώς στο καινούργιο μαγαζί της πλατείας Κασταλίας στο Μαρούσι είχα μπει όχι τόσο από περιέργεια, όσο γιατί χρειαζόμουν επειγόντως ένα σνακ…Η συνέχεια μου αποκάλυψε γνήσιες παραδοσιακές πίτες, που δύσκολα βρίσκεις σε "μπουγατσάδικα". Η σπανακοτυρόπιτα με ανοιγμένο ηπειρώτικο φύλλο, τραγανό αλλά όχι σκληρό και εξαιρετική γέμιση, πλούσια και μυρωδάτη, χωρίς περιττό αλάτι και λάδι, κομμένη σε μπακλαβαδωτά μικρά κομμάτια, παραπέμπει σε χέρι έμπειρης νοικοκυράς. Τα στρουμπουλά τρίγωνα τυροπιτάκια με το πολύ λεπτό χειροποίητο φύλλο είναι απολαυστικά. Οι μπουγάτσες έχουν φύλλο αέρινο, τραγανό και στεγνό, εξαιρετικής τεχνικής, που συνδυάζεται με γλυκειά, βανιλάτη και με σωστή υφή κρέμα και φτιάχνει μιά από τις καλύτερες μπουγάτσες που έχω δοκιμάσει σε αθηναϊκό κατάστημα. Αυτή, βέβαια, την καταναλώνεις απαραίτητα επί τόπου, στα τραπεζάκια που έχουν βγει στο πεζοδρόμιο, ή , έστω όρθιος, αν δεν βρεις θέση: πρέπει να είναι ζεστή και ολόφρεσκη. Υπάρχουν κι άλλες παραδοσιακές πίτες, όπως και μπουγάτσες με τυρί ή με σπανάκι, ενώ μου εκθείασαν και το γνήσιο πεϊνιρλί τους, που άφησα γιά άλλη φορά.
Ο Αλέξανδρος Στέρτσος, με καταγωγή από την Κόνιτσα άνοιξε, με τον αδελφό του το πρώτο του κατάστημα στην Πετρούπολη, το 1995. Εκεί βρίσκεται ακόμα το εργαστήριο, όπου ανοίγουν τα φύλλα βέργας και φτιάχνουν τις πίτες μερικές συμπατριώτισσές του. Πιστοί στην παραδοσιακή τεχνική και στα καλά υλικά, ήταν επόμενο να αποκτήσουν φανατικό κοινό και φήμη που τους οδήγησε και σε άλλα μαγαζιά. Στο κατάστημα εντόπισα και τα παραδοσιακά ηπειρώτικα γλυκά της βιοτεχνίας γλυκισμάτων "Ηπειρος Γη" από την Κόνιτσα: "κλωστάρι", μακρόστενος μπακλαβάς με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλο, τα κονιτσιώτικα αμυγδαλωτά "σκερ μπαρέκ", λουκούμια σε πολλές γεύσεις και το "τσουμπέκι", κάτι σαν το γνωστό σουτζούκι από πετιμέζι και καρύδια.
"Κόνιτσα" ηπειρώτικη μπουγάτσα, Περικλέους 101 Πετρούπολη (210 5051688), Εθν. Αντιστάσεως 36 Περιστέρι (210 5776436), Λεωφ. Πετρουπόλεως 35 Ιλιον (210 2610375), Δήμητρος 19 -πλ.Κασταλίας- Μαρούσι (210 8029280)