Follow us

Γεύση αυθεντικής Ιταλίας στο Χαλάνδρι

Μπαίνεις για έναν μυρωδάτο espresso to go, κολλάς με τα τυριά, τα αλλαντικά, τα ψαγμένα ιταλικά deli, την απρόσμενη κάβα, αλλά και τις ζουμερές pinse romane.

Γεύση αυθεντικής Ιταλίας στο Χαλάνδρι

Στο άγονο έδαφος του κορωνοϊού, καταφέρνουν να φυτρώσουν διαμαντάκια σαν αυτή την ιταλική γωνιά που άνοιξε χωρίς φανφάρες ο Ιταλός chef Marco Serra στο Χαλάνδρι, πριν λίγους μήνες. Ομολογώ πως, αν δεν κατοικούσε φίλη ακριβώς δίπλα, δεν θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το «Chef Serra Delicatessen, Drink & Food».

Το πλατό τυριών και αλλαντικών που εμφανίστηκε στο τραπέζι της ήταν εντυπωσιακό: bresaola, coppa, ευγενική mortadella Bologna με φιστίκι, prosciutto Parma 24 μηνών, βελούδινη burrata, Castelmagno -ένα ιδιαίτερο Π.Ο.Π. τυρί από το Piemonte-, το μαλακό Stracchino, παρμεζάνα 36 μηνών. Ήταν το έναυσμα για να διαβώ την πόρτα αυτής της ιταλικής «φωλιάς», που παίζει σε τετραπλό ταμπλό, αλλά κρύβει κι άλλους άσσους στο μανίκι!

Καφές αποκλειστικής εισαγωγής με τα συνοδευτικά του (κρουασάν κ.λ.π.) αλλά και κάποια κοκτέιλ κρατούν τη μπάρα απασχολημένη, ενώ στο κομμάτι του deli, αλλαντικά και τυριά είδους και ποιότητας που δεν θα βρεις εύκολα αλλού -και ορισμένα που ίσως δεν βρεις πουθενά- στέκονται δίπλα σε μια σειρά από ιταλικά τρόφιμα (ζυμαρικά, ριζότι, σάλτσες, σνακ και πολλές ακόμα λιχουδιές, μέχρι και αλεύρι για πίτσα) από φίρμες που εκτιμούν στην Ιταλία, και φτάνουν εδώ με δική του εισαγωγή.

Γεύση αυθεντικής Ιταλίας στο Χαλάνδρι
Ο chef Marco Serra δίνει ζωή σ’ αυτό το ιταλιάνικο project

Παράλληλα, μια εξαιρετική συλλογή ιταλικών κρασιών περί τις 300 ετικέτες συνθέτει την κάβα, αλλά η λίστα αυξάνεται σταδιακά με προοπτική να ξεπεράσει τις χίλιες. Μιλάμε δηλαδή για ένα εκκολαπτόμενο wine bar-restaurant με τα όλα του: η ήδη έτοιμη αίθουσα με το 4μετρο ξύλινο τραπέζι, θα φιλοξενεί ειδικά μενού με wine pairing σε τακτική βάση, ενώ στον Serra βρίσκουμε κρασιά με τιμές που ξεκινούν από 16€ και φτάνουν μέχρι νούμερα τριψήφια, από επιλεγμένους Ιταλούς παραγωγούς που, όπως μας είπε ο ίδιος, τους γνωρίζει όλους προσωπικά. Ακόμα και αν λέγονται Antinori ή Argiolas…

Παράλληλα με το café-deli-cava, λειτουργεί και μια οργανωμένη κουζίνα με αυθεντικές ιταλικές γεύσεις του Marco Serra (προς το παρόν, μπορούμε να την απολαύσουμε με delivery και take away), σκορπώντας μυρωδιές από cuccina italiana vera. Το μενού αλλάζει καθημερινά, αλλά υπάρχουν και μερικά στάνταρ που κάνουν ήδη σουξέ, όπως η αυθεντική carbonara και τα λαζάνια με σάλτσα ragu, που μαγειρεύεται επί 8 ώρες. Και, βέβαια, πίτσα! Για την ακρίβεια, η οβάλ ρωμάνικη pinsa, με τραγανή ιταλιάνικη ζύμη και τα εξαιρετικά υλικά του.

Υψηλά στάνταρ έχουν και τα γλυκά: Το tiramisu γίνεται με την αυθεντική συνταγή (χωρίς κρέμα) και είναι πραγματικά αέρινο, ένα ποίημα. Τα cannoli, πάλι, δεν γίνονται καθημερινά, καθώς ο Marco τα γεμίζει τη στιγμή που θα καταναλωθούν, όπως πρέπει. Στη βιτρίνα του, πάντως, υπάρχουν καθημερινά κάποια σπιτικά γλυκίσματα, όπως η Torta della Nonna.

Τα μαθήματα μαγειρικής είναι μια επιπλέον δραστηριότητα στο πακέτο. Ο Marco Serra έχει σπουδάσει γαστρονομία στην Ιταλία κι έχει ειδικευτεί στη διδασκαλία. Τα μαθήματά του είναι θεματικά, με ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε φορά, κι έχουν ενδιαφέρον (πάρτε μια ιδέα μέσα από το www.marcoserra.com). Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από έναν άνθρωπο που λατρεύει τη δουλειά του.

Ιταλικό χαβιάρι, αβγοτάραχο, αλλαντικό nduja και τυρί Castelmagno

Ο Marco Serra, είναι γελαστός, εγκάρδιος, ενθουσιώδης, πραγματικός Sardo (από τη Σαρδηνία) που καθρεφτίζει την καταγωγή του. «Κολλημένος» από μικρός με τη μαγειρική, έχει περάσει από πολλές κουζίνες και άνοιξε στα 22 το πρώτο του εστιατόριο στην Perugia, για να ακολουθήσουν άλλα δυο στην Umbria. Πριν έλθει στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνο (είναι παντρεμένος με Ελληνίδα), είχε επί επτά χρόνια το δικό του εστιατόριο στη Βιέννη, ενώ παράλληλα έκανε catering επιπέδου σε πρεσβείες. Αξίζει να τον γνωρίσεις και να σε βάλει ό ίδιος στην ιταλική γαστρονομική κουλτούρα.

Πάνω στην κουβέντα, πίνουμε ένα δροσερό prosecco και συνοδεύουμε τη λευκή pinsa που μόλις βγήκε από τον φούρνο για μας: τέλεια ιταλική ζύμη τραγανή και νόστιμη, με μοτσαρέλα, λεπτές φέτες mortadella κι επάνω λαχταριστή buratta και φιστίκια. Απόλαυση! Περιμένοντας τη στιγμή που θ’ ανοίξει η εστίαση, οπότε θα δούμε ολοκληρωμένη την ενδιαφέρουσα πρόταση του «Chef Serra Delicatessen, Drink & Food», ευτυχώς μπορούμε να βάλουμε στο καλάθι μας τα ξεχωριστά του προϊόντα και να παραγγείλουμε μια pinsa ή τα πιάτα του μενού του μέσω Wolt, ή στο τηλέφωνο του καταστήματος.

Chef Serra Delicatessen Food & Drink (Ιωάννου Αποστολοπούλου 61β Χαλάνδρι, τηλ. 21 3088 0747) www.marcoserra.com