Follow us

Trofelia: στο κυνήγι του καλού τροφίμου

Το σωστό και ποιοτικό διατροφικό προϊόν είναι το Α και το Ω του καλού τραπεζιού, είτε πρόκειται για το σπίτι, είτε για το εστιατόριο. Χρειάζεται όμως να ψάξεις, να εντοπίσεις, να δοκιμάσεις, να εγκρίνεις…

Trofelia: στο κυνήγι του καλού τροφίμου

Εδώ, λοιπόν, είναι ουσιαστική η συμβολή μιας εξειδικευμένης ομάδας, που αναζητά τέτοια προϊόντα από όλη την Ελλάδα, γνωρίζοντας σε βάθος το θέμα ποιότητα και γεύση. Είναι, ουσιαστικά, οι άνθρωποι, που ψάχνουν για λογαριασμό του επαγγελματία, αλλά τελικά και για μας, μας, γιατί, ο αποδέκτης, που θα “καταξιώσει” το προϊόν είναι πάντα ο καταναλωτής.

Τα καλά νέα είναι, ότι όλο και περισσότεροι παραγωγοί στη χώρα μας επιδιώκουν να φτιάχνουν σωστά προϊόντα στον τομέα τους. Παλαιά τυροκομεία με παράδοση έχουν εκσυγχρονιστεί και τυποποιούν εξαιρετικά τυριά, κοντά σε καινούργια που καινοτομούν, νέοι ελαιοπαραγωγοί έχουν βγάλει στην αγορά premium ελαιόλαδα, τα μέλια αγγίζουν σπάνιες κατηγορίες. Μια σειρά από τρόφιμα, που παλαιότερα δεν υπήρχαν στην αγορά, με βάση εμβληματικά προϊόντα, όπως η πιπεριά Φλωρίνης, τα μανιτάρια, το αβγοτάραχο, τα φρούτα, μεταποιούνται με σύγχρονο τρόπο και μπαίνουν στο τραπέζι μας. Τοπικά προϊόντα, που δεν κυκλοφορούσαν στο εμπόριο, τυποποιήθηκαν πλέον και προσφέρουν στον καταναλωτή γνήσιες γεύσεις παράδοσης, όπως χειροποίητα ζυμαρικά, σπάνια τυριά των νησιών μας, αλίπαστα.

Trofelia: στο κυνήγι του καλού τροφίμου

Το πρόβλημα είναι πώς εντοπίζει τέτοια προϊόντα ένας επαγγελματίας για να τα βάλει στο μαγαζί του ή στο εστιατόριό του και να τα γνωρίσει ο καταναλωτής. Και, κατά συνέπεια, πώς γίνεται γνωστός ο παραγωγός και το προϊόν του στην αγορά και στο κοινό που ενδιαφέρει το συγκεκριμένο προϊόν. Η Trofelia είναι μια τέτοια εταιρεία, που γνωρίσαμε στις γευστικές δράσεις μας στη βόρεια Ελλάδα κι έγινε αφορμή γι’ αυτό το άρθρο. Γιατί θεωρούμε αυτή τη δουλειά ουσιαστική για την υποστήριξη των παραγωγών μέσω της προώθησης του καλού προϊόντος στην αγορά και των επαγγελματιών (των παντοπωλείων και της εστίασης), που βρίσκουν εύκολα τα ποιοτικά προϊόντα που αναζητούν.

Η Trofelia είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που λειτουργεί από τον Μάιο του 2013, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και τροφοδοτεί την ευρύτερη περιοχή της και όλη τη Μακεδονία με τα προϊόντα της. Διακινεί προϊόντα από όλη τη χώρα, με έμφαση στα προϊόντα της βόρειας Ελλάδας. Αντιπροσωπεύει και διακινεί σε σημεία πώλησης και εστίασης ποιοτικά brands τροφίμων από αξιόλογους Έλληνες παραγωγούς καθώς και μια μεγάλη γκάμα εισαγώμενων τροφίμων υψηλής ποιότητας. Πήρε τ’ όνομά της από τις λέξεις “τροφή” και “ωφέλεια”, καθώς, όπως λένε οι εκπρόσωποί της, συνδυάζει αυτά τα δυο νοήματα: την τροφή ως αναγκαίο και ευεργετικό στοιχείο για το σώμα και την τροφή ως απόλαυση όλων των αισθήσεων.

“Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στη γκάμα των προϊόντων που αντιπροσωπεύουμε, η ποιότητα. Η επιλογή των προϊόντων μας γίνεται με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και προκύπτει έπειτα από εμπεριστατωμένες έρευνες αγοράς. Στόχος, να τηρείται πάντα η σχέση ποιότητας-τιμής… Πέρα από τα ευρέως γνωστά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα αναζητούμε και εκείνα τα ιδιαίτερα, από μικρούς παραγωγούς και από όλη την επικράτεια. Μιλάμε για προϊόντα που αξίζουν την αναγνωρισιμότητα, αλλά επιπλέον, ικανοποιούν και τις τελευταίες τάσεις του κοινού, που τα αναζητά…”, μας λένε οι εκπρόσωποί της.

Σήμερα, η Trofelia διατηρεί ένα υψηλών προδιαγραφών χαρτοφυλάκιο ελληνικών και διεθνών γαστρονομικών προϊόντων, “προωθώντας και την ίδια τη γαστρονομία ως τέχνη και απόλαυση”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν… “Επιμένουμε ελληνικά, στηρίζουμε τη Μεσογειακή διατροφή, ωστόσο σκεφτόμαστε και δρούμε παγκοσμιοποιημένα, ενώ παράλληλα βρίσκομαστε σε διαρκή αναζήτηση για νέα ποιοτικά προϊόντα”.

Από ένα σύνολο άνω των 2000 κωδικών, χαρακτηριστική είναι η συλλογή τυριών, που περιλαμβάνει πολλά (και όλα τα Π.Ο.Π.) ελληνικά τυριά, αλλά και πολλά επιλεγμένα τυριά εισαγωγής, καθώς και προϊόντα μικρής παραγωγής από πολλά μέρη της χώρας: ανάμεσά τους, ο λευκός τόνος Αλοννήσου, τα ψαρικά και αλίπαστα από Λέρο, Μεσολόγγι, Αμβρακικό, Αργοσαρωνικό, ξεχωριστά αλλαντικά από την Κρήτη, τα διάσημα αρτοποιήματα Λήμνου, προϊόντα ελληνικής τρούφας, σπάνια μέλια όπως της Καλύμνου και πολλά προϊόντα ακόμα.

Προσεγμένη και πλούσια και η συλλογή από deli εισαγωγής. Μεταξύ τους, ενδεικτικά αναφέρουμε την καλή συλλογή αλλαντικών, όπως τα ισπανικά cecina, πολλά jamon και chorizo και τα ιταλικά Villani Salumi. Άλλο παράδειγμα, οι διάσημες ισπανικές κονσέρβες ψαρικών Ortiz, και μια σειρά από χαβιάρια, από avruga ρέγγας και μπρικ ως ρωσικά και ιρανικά beluga και oscietra. Κορυφαία γαλλικά τυριά (σαν το Ossau Iraty), μεγάλη γκάμα από τα ιταλικά πεκορίνο και γκράνα τυριά και τυριά άλλων περιοχών της Ευρώπης. Επίσης, υψηλής ποιότητας κρέατα και πουλερικά διαφόρων κοπών, όπως Angus rib eye ή picana μόσχου Rubia Galleca και πάπια Muscovy.

Ανάμεσα στην ποικιλία των προϊόντων να σημειώσουμε και την πλήρη σειρά ασιατικών υλικών και τροφίμων.

Πού απευθύνεται μια τέτοια εταιρεία; Σε όλες τις μορφές καταστημάτων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, αίθουσες δεξιώσεων, ξενοδοχεία & τουριστικές μονάδες), μονάδες φροντίδας υγείας, chefs και σε σημεία πώλησης σαν τα μικρά παντοπωλεία και deli. Όπως μας λένε, “η ανάπτυξη συνεργασιών με παραγωγούς από όλη τη χώρα έγινε αυτοσκοπός, πλέον και για το εξωτερικό, καθώς ανταποκρινόμαστε στις γαστρονομικές τάσεις και απαιτήσεις των πελατών μας”.

Trofelia
Λεωφ. Νίκης 33, Θεσσαλονικη, τηλ. 2310 241 555.