Follow us

Τα λαδοπαξίμαδα του Καραβά

Δεν ξέρω αν έχετε διαπιστώσει κι εσείς ότι τα λαδοπαξίμαδα έχουν γίνει, αργά και σταθερά, το νέο trend στο καθημερινό σνακ κι έχουν μιά μόνιμη θέση πιά στον πάγκο της κουζίνας.

Τα λαδοπαξίμαδα του Καραβά

Εδεσμα γνήσια ελληνικό, με καταγωγή από τα Κύθηρα, το υγιεινό λαδοπαξίμαδο είναι τόσο αφράτο και νόστιμο, ώστε να τρώγεται και σκέτο κάθε ώρα. Η συνταγή, που χάνεται πίσω στο χρόνο, ξεκίνησε από την ανάγκη ενός κολατσιού που να μπορεί να διατηρηθεί στην ολοήμερη δουλειά, στα ταξίδια, στο ντουλάπι γιά μήνες. Το ελαιόλαδο το κάνει αφράτο, πλούσιο και τόσο νόστιμο, που είναι αδύνατο να σταματήσεις μόνο σε ένα. Αν μιλήσουμε, τώρα, και γιά το ελαιόλαδο Κυθήρων που χρησιμοποιείται, η νοστιμιά απογειώνεται. Αν και στα Κύθηρα θα τα βρείτε σε κάθε σπίτι και κάθε φούρνο, τα "Τραγανά του Καραβά" είναι τα πιό γνωστά κι αυτά που εύκολα θα βρείτε στην Αθήνα. Μας άρεσαν γιατί είναι αφράτα, το λάδι τους είναι διακριτικό και η γεύση τους ισορροπημένη, κάτι που τα κάνει κατάλληλα γιά κάθε χρήση. Ταιριάζουν ακόμα και με μέλι γιά το πρωινό, αλλά η ιδανική τους συντροφιά είναι το τυρί, η ντομάτα, το λαδόξιδο, τα μυρωδικά. Η τσιριγώτικη "βραχολαδέα", με λαδοπαξίμαδο μουσκεμένο, τριμμένη ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο είναι ανάλογη με τον κρητικό ντάκο, σε πιό "ευγενική" έκδοση.

Βλέποντας το Αρτοποιείο του Καραβά, στην είσοδο του καταπράσινου χωριού των Κυθήρων, δύσκολα πιστεύεις ότι εκεί φουρνίζονται τα "Τραγανά του Καραβά", που βρίσκεις και σε σουπερμάρκετ της Αθήνας. Κι όμως, ο Παύλος Κορωναίος, της νεώτερης γενιάς, με πραγματική αγάπη γιά τη δουλειά του, έμεινε στο νησί και κατάφερε να εκσυγχρονίσει το φούρνο του πατέρα του, να τον εντάξει στο 3ο Κ.Π.Σ., και να φροντίσει το εμπορικό κομμάτι, χωρίς η παραγωγή να χάσει τον προσωπικό της χαρακτήρα. Πολύ περισσότερο, αφού ο φούρνος στεγάζεται στο παλιό ελαιοτριβείο του παππού του, μέ όλα τα εντυπωσιακά μηχανήματα στη θέση τους! Μπαίνοντας στο μεγάλο χώρο του σύγχρονου εργαστηρίου το πρωί, θα δεις τον Γιάννη Κορωναίο με την ομάδα του να κόβουν με το χέρι τα παξιμάδια και κατόπιν, να τα ξαπλώνουν στη λαμαρίνα γιά το δεύτερο φούρνισμα, διατηρώντας την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής. Μιλώντας μαζί τους, μαθαίνεις πόση σημασία έχουν οι αναλογίες στη συνταγή αλλά και το ψήσιμο, γιατί το ελαιόλαδο είναι ευαίσθητο υλικό. Η σταθερότητα στη γεύση είναι ένα από τα προσόντα αυτών των παξιμαδιών. Γιά την παρασκευή τους, καταναλώνονται περίπου 50 τόνοι ελαιολάδου Κυθήρων το χρόνο.

Στο φούρνο-μουσείο βρίσκεις, ακόμα, και μιά μεγάλη ποικιλία παξιμαδιών και κουλουριών (με σοκολάτα, πορτοκάλι, μέλι, γλυκάνισο, αμύγδαλο), κρίθινα και σικάλεως, αλλά και τοπικά γλυκά σαν τους ροζέδες. Κάτοικοι και επισκέπτες μπαίνουν γιά ψωμί, παξιμάδια ή τα γλυκά του κουταλιού της κυρίας Κορωναίου. Αυτά, δυστυχώς, δεν ταξιδεύουν εκτός Κυθήρων…

"Το Αρτοποιείο του Καραβά", Κύθηρα τηλ. 27360 33092

Τα λαδοκούλουρα, απλά και ολικής, του Αρτοποιείου του Καραβά βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, στο Θανόπουλο, στη Lacandona Ηπίτου 4 Σύνταγμα, τηλ. 2110125653, στο Ευοί Ευάν Αριστοτέλους 9 τηλ. 210 4297073 Πειραιάς, στου Κ.Λεβοτόμου, Γούναρη 82 Α.Γλυφάδα τηλ. 210 9606710 και σε άλλα επιλεγμένα καταστήματα.