Follow us

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

Υλικά

½ φλ. φακές χοντρές καφέ

1 φλ.ρύζι τ. καρολίνα

½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3  κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

4 κρεμμύδια

½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

½  φλ. ε.π. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

3 κόκκοι μπαχάρι

1 κ.σ. κύμινο τριμμένο

1 ξυλάκι κανέλα

1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 16 λεπτά.

Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε για 10 λεπτά.

Τις στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει, για 5-7 λεπτά.

Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 2 φλ.

καυτό νερό και τη δάφνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μην λιώσουν.

Αλατίζουμε 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, το σκόρδο κομμένο στη μέση, το μπαχάρι, το κύμινο, τον κόλιανδρο και την κανέλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σβήνουμε με το ξύδι.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να σχηματιστεί μια σκούρα σάλτσα.

Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και αφαιρούμε το μπαχάρι και την κανέλα.

Μοιράζουμε το φακόρυζο στα πιάτα και βάζουμε επάνω από μια κουταλιά καραμελωμένα κρεμμύδια.

A.T.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σβήνουμε με το ξύδι.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να σχηματιστεί μια σκούρα σάλτσα.

Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και αφαιρούμε το μπαχάρι και την κανέλα.

Μοιράζουμε το φακόρυζο στα πιάτα και βάζουμε επάνω από μια κουταλιά καραμελωμένα κρεμμύδια.

A.T.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.