Follow us

Λαβράκι ψητό στο αλάτι με αρωματικά βότανα

Λαβράκι ψητό στο αλάτι με αρωματικά βότανα

Υλικά

Υλικά

1 πολύ φρέσκο λαυράκι 1 ½ κ.

2 κ. σ. αλάτι χοντρό

3 ασπράδια αβγών

1 φλ. διάφορα ξερά αρωματικά βότανα (θυμάρι, ρίγανη, λουΐζα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δάφνη, μελισσόχορτο, κλπ) θρυμματισμένα

3-4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Πλένουμε το ψάρι, το καθαρίζουμε από τα εντόσθια και κόβουμε τα πτερύγια και την ουρά αλλά δεν το ξελεπιάζουμε.

Το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Προσθέτουμε το αλάτι και τα βότανα ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι λίγο μεγαλύτερο από το ψάρι στρώνουμε το μισό από το μείγμα αλάτι –βότανα -μαρέγκα.

Τοποθετούμε επάνω το ψάρι.

Σκεπάζουμε καλά το ψάρι χωρίς να αφήσουμε κανένα κενό με το υπόλοιπο μείγμα αλατιού, πιέζοντας ελαφρά.

Το ψήνουμε 1 ώρα.

Γενικά, χρειάζεται 45 λεπτά για κάθε κιλό συν 5 -7 λεπτά για κάθε 250 γρ.

παραπάνω.

Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ταψί στο τραπέζι.

Σπάμε με ένα σφυράκι τη σκληρή κρούστα που έχει δημιουργηθεί.

Αφαιρούμε το κεφάλι. Βγάζουμε την πέτσα που παρασύρει μαζί και τα λέπια του ψαριού.

Βγάζουμε το επάνω μέρος της σάρκας σε δύο φιλέτα σε πιατέλα.

Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο.

Βγάζουμε το κάτω μέρος της σάρκας σε δύο φιλέτα και μεταφέρουμε σε πιατέλα –η πέτσα μαζί με τα λέπια θα μείνει κολλημένη στο αλάτι.

Σερβίρουμε με λίγο εξ.

παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα ή λαχανικά.

A.T.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.