Υλικά
1 πολύ φρέσκο λαυράκι 1 ½ κ. Υλικά
2 κ. σ. αλάτι χοντρό
3 ασπράδια αβγών
1 φλ. διάφορα ξερά αρωματικά βότανα (θυμάρι, ρίγανη, λουΐζα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δάφνη, μελισσόχορτο, κλπ) θρυμματισμένα
3-4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Πλένουμε το ψάρι, το καθαρίζουμε από τα εντόσθια και κόβουμε τα πτερύγια και την ουρά αλλά δεν το ξελεπιάζουμε.
Το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε το αλάτι και τα βότανα ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι λίγο μεγαλύτερο από το ψάρι στρώνουμε το μισό από το μείγμα αλάτι –βότανα -μαρέγκα.
Τοποθετούμε επάνω το ψάρι.
Σκεπάζουμε καλά το ψάρι χωρίς να αφήσουμε κανένα κενό με το υπόλοιπο μείγμα αλατιού, πιέζοντας ελαφρά.
Το ψήνουμε 1 ώρα.
Γενικά, χρειάζεται 45 λεπτά για κάθε κιλό συν 5 -7 λεπτά για κάθε 250 γρ.
παραπάνω.
Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ταψί στο τραπέζι.
Σπάμε με ένα σφυράκι τη σκληρή κρούστα που έχει δημιουργηθεί.
Αφαιρούμε το κεφάλι. Βγάζουμε την πέτσα που παρασύρει μαζί και τα λέπια του ψαριού.
Βγάζουμε το επάνω μέρος της σάρκας σε δύο φιλέτα σε πιατέλα.
Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο.
Βγάζουμε το κάτω μέρος της σάρκας σε δύο φιλέτα και μεταφέρουμε σε πιατέλα –η πέτσα μαζί με τα λέπια θα μείνει κολλημένη στο αλάτι.
Σερβίρουμε με λίγο εξ.
παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα ή λαχανικά.
A.T.