Υλικά
1 συσκευασία κατεψυγμένο φύλλο μπακλαβάΥλικά
1 κ. σπανάκι
1 κ. σέσκουλα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 φλ. παξιμάδια ολικής αλέσεως χοντροκοπανισμένα
¾ φλ. ταχίνι
3 -4 κ.σ. νερό.
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ φλ. σουσάμι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Διαλύουμε το ταχίνι με το νερό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το σκόρδο, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα.
Τα τινάζουμε καλά και τα τυλίγουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε λεκάνη με το αλάτι, τα τρίβουμε και τα στύβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν το ζουμί τους.
Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια, το παξιμάδι και τα καρύδια.
Ρίχνουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε και πάλι ελαφρά.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τα 2/3 των φύλλων, λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα.
Ρίχνουμε την γέμιση, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο 1/3 των φύλλων λαδώνοντας ανάμεσα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα να κλειστεί καλά μέσα η γέμιση.
Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια, χαράζουμε την πίτα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160οC, γυρίζουμε το διακόπτη στην κάτω θέση και ψήνουμε την πίτα σκεπασμένη άλλα 20 λεπτά για να γίνει τραγανή ή βάση της.
Α.Τ.