Follow us

Μπακαλιάρος ογκρατέν με πατάτες και λευκή σάλτσα - (Bacalhau com Natas)

Μπακαλιάρος ογκρατέν με πατάτες και λευκή σάλτσα - (Bacalhau com Natas)

Υλικά

Υλικά

1 κ. παστός μπακαλιάρος

3 κ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες

5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φύλλο δάφνης

500 κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

1 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά

1 γερή πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. κορνφλάουρ

1 πρέζα αλάτι    

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη επάνω σε μια σχάρα και τον καλύπτουμε με νερό γύρω στους 10 πόντους πάνω από την επιφάνειά του.

Τον βάζουμε στο ψυγείο και αλλάζουμε νερό 3 φορές τη μέρα το πρώτο 24 ωρο και 2 φορές τη μέρας τα δύο επόμενα 24ωρα. Βγάζουμε τα κόκκαλα και τις πέτσες και είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε.

Βράζουμε για 5 λεπτά τον μπακαλιάρο, τον στραγγίζουμε και τον χωρίζουμε με το χέρι σε λωρίδες.

Ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.

Ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο ακόμα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και σοτάρουμε για λίγο ακόμα Στη συνέχεια προσθέτουμε και τις πατάτες και ανακατεύουμε προσεκτικά όλα τα υλικά.

Σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος με το φύλλο δάφνης μέχρι να φθάσουν σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και προσθέτουμε το κορνφλάουρ ανακατεύοντας μέχρι να ψηθεί λίγο.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και προσθέτουμε το μείγμα γάλα –κρέμα γάλακτοςι ανακατεύοντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρει η σάλτσα κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τα 2/3 της σάλτσας στον μπακαλιάρο, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί.

Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.

(σημ.

η συνταγή προέρχεται από την Πορτογαλία).

Α.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.