Υλικά
υλικά για 6 άτομα
μια δόση ζύμη για τάρτα*
700 γρ. φρέσκο σπανάκι
7 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 αβγά
1 φλ.τσ. γάλα
60 γρ. φέτα τριμμένη
1/2 φλ.τσ. γραβιέρα τριμμένη
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο .
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτα.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά.
Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και το σωτάρουμε στο βούτυρο για 2'-3', ίσα να αρχίσει να μαραίνεται.
Το στραγγίζουμε πολύ καλά σε τρυπητό και το κόβουμε σε σχετικά λεπτές λωρίδες.
Κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και βάζουμε αρχικά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να μαλακώσει 2'-3'.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και ανακτεύουμε σε μέτρια φωτιά 3' ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε όλα μαζί για 2'.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά (κρατάμε 1 κ.σ ασπράδι) και προσθέτουμε το γάλα.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα του σπανακιού και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε τη ζύμη της τάρτας στην ταρτιέρα και πιέζουμε να εφαρμώσει στα τοιχώματα.
Ισιώνουμε με μαχαίρι το τελείωμα.
Αλείφουμε την ζύμη με το ασπράδι και ρίχνουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε στο φούρνο (μια θέση κάτω από τη μέση) για 45' περίπου.
Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί λίγη ώρα πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου. σημ.
Η βασική συνταγή της εύκολης ζύμης για τάρτες (ζύμη μπριζέ) περιλαμβάνει, για μια κανονική τάρτα, 250 γρ.
αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις, 125 γρ.
βούτυρο παγωμένο, 1 αβγό, 3 κουτ.
σούπας παγωμένο νερό και ελάχιστο αλάτι.
Για αυτή τη ζύμη πρέπει να τρίψουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνουν λεπτά ψίχουλα, μετά να προσθέσουμε το αβγό και το νερό, να ζυμώσουμε και να αφήσουμε τη ζύμη για μία ώρα στο ψυγείο.