Follow us

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Υλικά

υλικά

1 κ. μπακαλιάρος παστός

1 κ. κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες

7-8 σκ.σκόρδο, κομμένες στα τρία

1/2 φλ.τσ. σταφίδα μαύρη (ή περισσότερη, κατά προτίμηση)

1/2 κ.σ. γαρύφαλλα

8 κόκκοι μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας

3 φύλλα δάφνης

1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. τοματοπελτέ

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Έχουμε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο για 24 τουλάχιστον ώρες, κομμένο σε κομμάτια, σε νερό που αλλάζουμε κάθε 4-5 ώρες.

Τον βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τα 2/3 του ελαιολάδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σε μέτρια φωτιά για 6'-8΄.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας για 4'-5'.

Στο τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βγάζουμε από τη φωτιά. Σε πυρίμαχο σκεύος -κατά προτίμηση κεραμικό- στρώνουμε το μισό μείγμα κρεμμυδιών και ακουμπάμε επάνω τις φέτες του μπακαλιάρου.

Απλώνουμε επάνω το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιών και ρίχνουμε λίγο αλάτι* και αρκετό πιπέρι.

Διαλύουμε τον πελτέ σε 5-6 κ.σ νερό και τον ρίχνουμε από πάνω, μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο σκεπασμένο αρχικά με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε μετά από 40' περίπου και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί άλλα 35'-40', μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. * σημ.: η ποσότητα του αλατιού εξαρτάται από το πόσο ξαλμυρισμένος είναι ο μπακαλιάρος.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.