Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
20 γρ. βούτυρο
1/2 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
350 γρ. ιταλικό ρύζι της ποικιλίας Vialone nano(ή arborio superfino)
1 ποτήρι κρασί «Θαλασσίτης»
600 γρ. ντοματάκια Σαντορίνης
20 ουρές καραβίδας
900 ml ζωμός λαχανικών
30 γρ. βούτυρο
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέτριο σιμιγδάλι
Λάδι για τηγάνισμα
Για το ζωμό λαχανικών
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
1 μικρό πράσο
2 κλαράκια σέλινο
1 καρότο κομμένο στη μέση
2 καλλιεργημένα μανιτάρια
1 ματσάκι μαϊντανό
2 γαριφαλόκαρφα
Μερικοί κόκκοι πιπέρι
1 1/2 λίτρο νερό
Παρασκευή
Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο.
Στη συνέχεια μαζί και το ρύζι, για μερικά λεπτά, και προσθέτουμε τα ντοματάκια, ξεφλουδισμένα, συνεχίζοντας το καβούρντισμα για ένα ακόμη λεπτό.
Τα περιχύνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι αυτό να εξατμιστεί.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 13 λεπτά, προσθέτοντας λίγο λίγο, όποτε χρειάζεται, το ζωμό των λαχανικών, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα ξύλινο πιρούνι.
Ξεφλουδίζουμε τις ουρές των καραβίδων και τις περνάμε από το σιμιγδάλι πριν τις τηγανίσουμε σε ζεστό λάδι.
Όταν είναι έτοιμο το ριζότο (θέλει 18- 20 λεπτά), προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, που θα τα έχουμε χτυπήσει καλά προηγουμένως, με ένα κουτάλι, και τα ανακατεύουμε.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε πιπέρι.
Σερβίρουμε το ριζότο στα πιάτα και το διακοσμούμε με τις ροδοκόκκινες ουρές των καραβίδων.
Για το ζωμό λαχανικών
Βράζουμε όλα τα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 3/4 της ώρας ακόμη.
Σουρώνουμε με λεπτό τουλπάνι: (διατηρείται στον καταψύκτη).