Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
Για την πάστα
500 γρ. αλεύρι
2 αυγά & 5 κρόκοι αυγών
Λίγο λάδι ελιάς
150 γρ. διάφορα άγρια μανιτάρια (πορτσίνι ή σπιτάκε)
Αλάτι-πιπέρι
Για τη μαρινάδα
1/2 lt κόκκινο, ξηρό κρασί
3 μέτρια καρότα
Λίγο σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κρεμμύδια
1 φύλλο δάφνης
Κόκκοι μαύρου πιπεριού
Για το ραγού και το πιάτο
8 ορτύκια
50 γρ. βούτυρο (Ολλανδίας) .
Λίγο λάδι ελιάς
Λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι-πιπέρι
Παρασκευές
Μαρινάρισμα
Πλένουμε τα ορτύκια καλά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μεταλλικό σκεύος, στο οποίο έχουμε ήδη βάλει τα λαχανικά ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το κρασί και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε για δύο ημέρες στη μαρινάδα.
Φρέσκια πάστα
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μανιτάρια και τα χτυπάμε μαζί με τα αυγά στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και συμπληρώνουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα, την ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο και την κόβουμε σε λωρίδες 5 εκ.
πλάτους και 7 εκ.
μήκους, περίπου.
Την αφήνουμε να στεγνώσει πάνω σε ξύλινο πάγκο.
Ραγού ορτυκιών
Στραγγίζουμε τα ορτύκια από τη μαρινάδα, τα αλατοπιπερώνουμε, τα αλευρώνουμε και τα σοτάρουμε με λίγο βούτυρο στο τηγάνι.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα λαχανικά της μαρινάδας, αφού τα στραγγίσουμε, και προσθέτουμε τα ορτύκια.
Σβήνουμε με το κρασί της μαρινάδας και κατόπιν σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο φούρνο, στους 180°C, για μισή ώρα.
Βγάζουμε τα ορτύκια, τα ξεκοκαλίζουμε και βράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να πυκνώσει.
Το τελικό πιάτο
Βράζουμε τα ζυμαρικά για 3 λεπτά και τα ρίχνουμε σε τηγάνι όπου έχουμε λιώσει λίγο βούτυρο.
Κατόπιν, προσθέτουμε το κρέας των ορτυκιών, τη σάλτσα που έχουμε περάσει από σουρωτήρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο λάδι ελιάς.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, δοκιμάζουμε, και εάν χρειάζεται, συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, ώσπου να ενωθούν, και σερβίρουμε.
Μαγειρικά τρικ
• Άγρια μανιτάρια μπορούμε να βρούμε στα μεγάλα σουπερμάρκετ.
Υπάρχει πιθανότητα να τα βρούμε και αποξηραμένα, οπότε θα πρέπει να τα μουσκέψουμε τουλάχιστον 2 ώρες σε κ6κκινο ξηρό κρασί, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Στην εσχάτη των περιπτώσεων, χρησιμοποιούμε καλλιεργημένα μανιτάρια.
Boschetto
Σκορ: Θριαμβευτικό come back στις κορυφαίες θέσεις της αθηναϊκής γαστρονομίας, με 15,1/20* και 2 σκούφους, στην 3η θέση.