Follow us

Κίνα: Καντονέζικο ρύζι

Από το σέξι ριζότο της Σιλβάνα Μαγκάνο μέχρι το αχνιστό πιλάφι της Γκονγκ Λι, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από ένα πιάτο ρύζι. Σύμβολο του νέου multi culti παγκόσμιου πνεύματος, το ρύζι εμπνέει νοστιμιές που κάνουν το δόντι να παραμιλάει. Το ΕΥ σάς σερβίρει οκτώ very... rice συνταγές από όλον τον πλανήτη.

Κίνα: Καντονέζικο ρύζι

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

3 κούπες βρασμένο ρύζι Τζάσμιν

2 αβγά, χτυπημένα καλά με δύο σταγόνες αρωματικού σουσαμόλαδου

3 κ.σ. σογιέλαιο

180 γρ. καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο

1 μικρή κόκκινη γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε μικρά τετράγωνα

2 κ.γλ. μαύρη ζάχαρη

6 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κ.γλ. σάλτσα σόγιας

200 γρ. γαριδούλες, βρασμένες και καθαρισμένες

1 φλιτζ. αρακάς βρασμένος

Παρασκευή

Σε ένα γουόκ ζεσταίνουμε 2 κ.σ σογιέλαιο και ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά, προσέχοντας ώστε να καλύψουν τα τοιχώματα του σκεύους.

Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά.

Βγάζουμε την ομελέτα και την κόβουμε σε λωρίδες.

Αφού καθαρίσουμε το γουόκ με απορροφητικό χαρτί, το βάζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο σογιέλαιο.

Όταν ζεσταθεί καλά το λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ, την πιπεριά και τον αρακά.

Τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε το ζαμπόν και τις γαρίδες, σοτάρουμε για μισό λεπτό.

Διαλύουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα το βρασμένο κρύο ρύζι, αν έχει δημιουργήσει σβώλους, το ρίχνουμε στο γουόκ και το σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.

Αν το ρύζι κολλάει στα τοιχώματα, προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα.

Αλατίζουμε ελαφρώς και ραντίζουμε με τη σάλτσα σόγιας.

Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ζεσταθεί.

Σερβίρουμε αμέσως.

Οι Κινέζοι αγαπάνε το ρύζι σκέτο, στον ατμό, αχνιστό και αφράτο.

Στην Ευρώπη προτιμάμε το κινέζικο ρύζι τηγανητό, με το οποίο κακώς συνοδεύουμε το ξινόγλυκο χοιρινό.

Στην Καντόνα το τηγανητό ρύζι είναι ένα γεύμα από μόνο του.

Το μυστικό είναι το πιάτο αυτό να μαγειρεύεται με κρύο ρύζι, ούτως ώστε να μη γίνει βαρετά λαδερό, φαινόμενο συχνό στα ελληνικά κινέζικα.

Επίσης...

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.