Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
3 κούπες βρασμένο ρύζι Τζάσμιν
2 αβγά, χτυπημένα καλά με δύο σταγόνες αρωματικού σουσαμόλαδου
3 κ.σ. σογιέλαιο
180 γρ. καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 μικρή κόκκινη γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε μικρά τετράγωνα
2 κ.γλ. μαύρη ζάχαρη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.γλ. σάλτσα σόγιας
200 γρ. γαριδούλες, βρασμένες και καθαρισμένες
1 φλιτζ. αρακάς βρασμένος
Παρασκευή
Σε ένα γουόκ ζεσταίνουμε 2 κ.σ σογιέλαιο και ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά, προσέχοντας ώστε να καλύψουν τα τοιχώματα του σκεύους.
Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά.
Βγάζουμε την ομελέτα και την κόβουμε σε λωρίδες.
Αφού καθαρίσουμε το γουόκ με απορροφητικό χαρτί, το βάζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο σογιέλαιο.
Όταν ζεσταθεί καλά το λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ, την πιπεριά και τον αρακά.
Τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το ζαμπόν και τις γαρίδες, σοτάρουμε για μισό λεπτό.
Διαλύουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα το βρασμένο κρύο ρύζι, αν έχει δημιουργήσει σβώλους, το ρίχνουμε στο γουόκ και το σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Αν το ρύζι κολλάει στα τοιχώματα, προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα.
Αλατίζουμε ελαφρώς και ραντίζουμε με τη σάλτσα σόγιας.
Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ζεσταθεί.
Σερβίρουμε αμέσως.
Οι Κινέζοι αγαπάνε το ρύζι σκέτο, στον ατμό, αχνιστό και αφράτο.
Στην Ευρώπη προτιμάμε το κινέζικο ρύζι τηγανητό, με το οποίο κακώς συνοδεύουμε το ξινόγλυκο χοιρινό.
Στην Καντόνα το τηγανητό ρύζι είναι ένα γεύμα από μόνο του.
Το μυστικό είναι το πιάτο αυτό να μαγειρεύεται με κρύο ρύζι, ούτως ώστε να μη γίνει βαρετά λαδερό, φαινόμενο συχνό στα ελληνικά κινέζικα.