Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1/2 κιλό καρότα
1/2 κιλό πράσα
2 κ.σ. σουσάμι
1/2 κιλό φετουτσίνι
1/2 κιλό γαλλική σαλάτα
1 δεματάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (πλυμένα, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα διαγωνίως)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ανατολίτικη μαρινάδα
4 κ.σ. ρυζόξιδο
3 κ.σ. σόγια σος
2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρέσκος
1 κ.σ. ξανθή ζάχαρη
1 κ.σ. φιστικοβούτυρο
1 κ.γλ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ, σησαμέλαιο
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρασκευή
Ανατολίτικη μαρινάδα
Ανακατεύουμε καλά τα 6 πρώτα υλικά.
Κατόπιν, χτυπάμε διαδοχικά τα 3 λάδια, προσθέτοντάς τα σιγά σιγά και, τέλος, αλατοτοπιπερώνουμε.
Μαρινάρισμα
Καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι (χαμηλή φωτιά) το σουσάμι, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους.
Κατόπιν τα κόβουμε σε μπαστουνάκια μήκους 3 εκ.
Από τα πράσα κρατάμε μόνο το λευκό κομμάτι, τα κόβουμε στη μέση και τα καθαρίζουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Κατόπιν τα κόβουμε σε φαρδιές ταινίες μήκους 5 εκ.
Ζεματίζουμε χωριστά τα καρότα από τα πράσα για 2 λεπτά, ίσα να τρυφερύνουν.
Τα βουτάμε αμέσως μετά σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους.
Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ, μαζί με 2/3 του φλιτζανιού καλά χτυπημένη μαρινάδα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ανακατεύουμε πάλι Αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στην άκρη.
Φετουτσίνι
Βράζουμε τα φετουτσίνι σε αλατισμένο νερό, φροντίζοντας να μείνουν al dente.
Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με 2/3 του φλιτζανιού μαρινάδα, τα πασπαλίζουμε με πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα.
Σαλάτα
Μοιράζουμε τα φετουτσίνι σε 4 πιάτα.
Δημιουργούμε μια τρύπα διαμέτρου 6,5 εκ.στο κέντρο του κάθε πιάτου και στο αριστερό της δημιουργούμε ένα «μπολ», τοποθετώντας φύλλα γαλλικής σαλάτας.
Χτυπάμε καλά τη μαρινάδα και περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές τη σαλάτα και τα φετουτσίνι.
Μοιράζουμε τα καρότα και τα πράσα μέσα στο μπολ, ραντίζουμε με τα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε.