Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό ροφός, κομμένος σε φέτες (ή φαγκρί, σκάρο ή σάρπα πελαγίσια)
1 κιλό μικρές μπάμιες
250 ml ελαιόλαδο
500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3,5 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί ή αγουρίδα (χυμός από άγουρο σταφύλι)
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Καθαρίζετε το ψάρι και το αλατίζετε.
Πλένετε και καθαρίζετε τις μπάμιες.
Τις απλώνετε σε μια πιατέλα, πασπαλισμένες με αλάτι, τις περιχύνετε με το ξίδι ή την αγουρίδα και τις αφήνετε 1-2 ώρες στον ήλιο.
Με αυτόν τον τρόπο οι μπάμιες αποβάλλουν τα «σάλια» τους και δεν λιώνουν κατά το ψήσιμο.
Βάζετε το ψάρι σε ένα ταψί και απλώνετε γύρω του τις μπάμιες (σοταρισμένες για λίγο στο τηγάνι, αν το επιθυμείτε).
Στο ίδιο τηγάνι μαραίνετε τα κρεμμύδια και τα σβήνετε με τις τομάτες.
Περιχύνετε με το μείγμα ντομάτες-κρεμμύδια το φαγητό, προσθέτετε το μαϊντανό και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190°C, φούρνο, για 40 περίπου λεπτά, τοποθετώντας τη σχάρα στη μεσαία θέση.
Μια πολύ χαρακτηριστική συνταγή της κρητικής κουζίνας, από τις σχετικά λίγες που αφορούν το μαγείρεμα των ψαριών.
Συνδυάζει με εντυπωσιακό τρόπο την κρουστή σάρκα του ροφού με τις τρυφερές μπάμιες, οι οποίες, καθώς ψήνονται στο φούρνο, αποβάλλουν τα «αρνητικά στοιχεία» του χαρακτήρα τους.
Μπορεί, όταν είναι εκτός εποχής τους, να γίνει και με αποξηραμένες μπάμιες.