Υλικά
Υλικά
80 γρ. χυλοπίτες, ανά άτομο
Σέλινο, κρεμμύδι, καρότο, κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και το «δέσιμο» του πιάτου
1 κ.σ. φρέσκος αχινός μαζί
με το νερό του
15 γρ. αυγοτάραχο
1 κ. γλ. ελληνικός καφέ σε κόκκους
1 τσίλι τριμμένο
2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. πεκορίνο, για κάθε πιάτο
½ κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
½ κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
Μερικά φυλλαράκια από φρέσκο κάρδαμο για διακόσμηση
Παρασκευή
Βράζουμε τις χυλοπίτες 5 λεπτά αν είναι φρέσκες, και περισσότερο (10-11 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου) αν είναι ξηρές.
Σοτάρουμε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο.
Τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να εξατμισθεί το κρασί.
Προσθέτουμε το μισό αχινό.
Ρίχνουμε τις βρασμένες χυλοπίτες, τις «δένουμε» με μια κουταλιά φρέσκο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο πεκορίνο και σερβίρουμε στο πιάτο.
Ρίχνουμε από πάνω το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το υπόλοιπο αυγοτάραχο, τριμμένο, και πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο, στο μύλο, ελληνικό καφέ και το τσίλι.
Διακοσμούμε με κάρδαμο.
Δύο προϊόντα της γαστρονομικής μας παράδοσης, το αυγοτάραχο και ο αχινός, σε ένα απρόβλεπτο συνδυασμό με ωμό, φρεσκοτριμμένο ελληνικό καφέ, εκφράζουν αυτό που αποκαλούμε κουζίνα του δημιουργού, καθώς τίποτα δεν προϋπήρχε ως σύνολο.
Εδώ το στίγμα της ελληνικότητας δίνεται από τα υλικά.