Follow us

Χυλοπίτες με αχινό, αυγοτάραχο και φρεσκοτριμμένο ελληνικό καφέ του Έκτορα Μποτρίνι

Πού το πάνε οι σεφ μας; Τι τους ενώνει και τι τους δονεί όταν δημιουργούν το μέλλον της ελληνικής κουζίνας; Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με αφορμή την απονομή των «Χρυσών Σκούφων 2006», με πρωταγωνιστές τούς τέσσερις καλύτερους Έλληνες σεφ (στους οποίους απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο Δημιουργικότητας από το Diners Club International). Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνουν ελληνικές συνταγές από το μέλλον, μαζί με το πλήρες μενο

Χυλοπίτες με αχινό, αυγοτάραχο και φρεσκοτριμμένο ελληνικό καφέ του Έκτορα Μποτρίνι

Υλικά

Υλικά

80 γρ. χυλοπίτες, ανά άτομο

Σέλινο, κρεμμύδι, καρότο, κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια

2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και το «δέσιμο» του πιάτου

1 κ.σ. φρέσκος αχινός μαζί

με το νερό του

15 γρ. αυγοτάραχο

1 κ. γλ. ελληνικός καφέ σε κόκκους

1 τσίλι τριμμένο

2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί

1 κ.σ. πεκορίνο, για κάθε πιάτο

½ κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

½ κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

Μερικά φυλλαράκια από φρέσκο κάρδαμο για διακόσμηση

Παρασκευή

Βράζουμε τις χυλοπίτες 5 λεπτά αν είναι φρέσκες, και περισσότερο (10-11 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου) αν είναι ξηρές.

Σοτάρουμε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο.

Τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να εξατμισθεί το κρασί.

Προσθέτουμε το μισό αχινό.

Ρίχνουμε τις βρασμένες χυλοπίτες, τις «δένουμε» με μια κουταλιά φρέσκο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο πεκορίνο και σερβίρουμε στο πιάτο.



Ρίχνουμε από πάνω το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το υπόλοιπο αυγοτάραχο, τριμμένο, και πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο, στο μύλο, ελληνικό καφέ και το τσίλι.

Διακοσμούμε με κάρδαμο.

Δύο προϊόντα της γαστρονομικής μας παράδοσης, το αυγοτάραχο και ο αχινός, σε ένα απρόβλεπτο συνδυασμό με ωμό, φρεσκοτριμμένο ελληνικό καφέ, εκφράζουν αυτό που αποκαλούμε κουζίνα του δημιουργού, καθώς τίποτα δεν προϋπήρχε ως σύνολο.

Εδώ το στίγμα της ελληνικότητας δίνεται από τα υλικά.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.