Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 μεγάλο χταπόδι
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι μάραθο
1 φλιτζ. ούζο
1 φλιτζ. λευκό κρασί
2 βολβοί μάραθου (ο ένας ψιλοκομμένος)
4 κ.γλ. ρίγανη
1/4 φλιτζ. πρόβειο γιαούρτι
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου
4 μανιτάρια chanterelle
1 κ.σ. κόκκινο κρεμμυδάκι τουρσί
6 ψιλοκομμένες ροδέλες λεμονιού (λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο)
1 κ.σ. σκόνη μάραθου
Παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι κόκκινου κρασιού
Παρασκευή
Καθαρίζετε το χταπόδι, κόβοντας τα μάτια και αφαιρώντας το όστρακο.
Το μαγειρεύετε μέσα σε ούζο, λευκό κρασί, μάραθο, ρίγανη και νερό, έτσι ώστε να είναι πλήρως σκεπασμένο.
Μαγειρεύετε σιγοβράζοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να τσιμπιέται με το πιρούνι, όχι όμως να λιώσει (για περίπου 2 ώρες).
Τραβήξτε από τη φωτιά, για να κρυώσει και να ρουφήξει το ζουμί.
Kαπνίζετε το χταπόδι σε καπνιστήρι με πριονίδια επί 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το άρωμα του καπνού.
Κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια 15 εκ.στο μεταξύ, καρυκεύετε το γιαούρτι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, λεμόνι και σκόνη μάραθου.
Το διατηρείτε.
Σε τηγάνι, σοτάρετε το χταπόδι σε ελαιόλαδο, έτσι ώστε να ροδοκοκκινίσουν.
Τραβήξτε από τη φωτιά και προσθέστε τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια τουρσί και τις ψιλοκομμένες ροδέλες λεμονιού.
Ζεσταίνετε και προσθέτετε χυμό λεμονιού, ξίδι κόκκινου κρασιού και ελαιόλαδο.
Αναμειγνύετε και καρυκεύετε.
Με ένα κουτάλι τοποθετείτε σε ένα πιάτο το μείγμα του γιαουρτιού.
Προσθέτετε το χταπόδι και γαρνίρετε με ζεστή σαλάτα.
Αν μπορείς να φτιάχνεις κάτι νόστιμο που ταυτόχρονα να αφήνει και το μυαλό να δημιουργεί μια ιστορία γι’ αυτό, τότε μαγειρεύεις σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Το συγκεκριμένο πιάτο ακροβατεί θαυμάσια ανάμεσα στα ρουστίκ στοιχεία ενός κλασικού χταποδιού και την απόλυτη φινέτσα από αυτή την παρασκευή.