Follow us

Ουάσιγκτον: H γαλοπούλα των ευχαριστιών

Ρελάνς στην πολεμική ατμόσφαιρα των ημερών με τρόπο γαστρονομικό. Παρεμβαίνουμε στον «πόλεμο των χάμπουργκερ» που μαίνεται στη Νέα Υόρκη, προτείνοντας μια έξυπνη ελληνική βερσιόν. Βάζουμε επίσης στο τραπέζι τις δύο πιο συμβολικές σπεσιαλιτέ συμφιλίωσης και μοιρασιάς φαγητού για Αμερικανούς και Άραβες. Give peace a chance, guys!

Ουάσιγκτον: H γαλοπούλα των ευχαριστιών

Υλικά

Υλικά (για 12-16 άτομα)

1 γαλοπούλα 8 κιλών

1 κ.γλ. jυniper berries φρεσκοτριμμένο

Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Γέμιση

1,5 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια

Από 1/2 φλιτζ. γιαούρτι και κρέμα γάλακτος, ανακατεμένα 

2 κ.σ. βούτυρο

6 μεγάλα κρεμμύδια εσαλότ

4 σκελ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κιλό φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο

2 κ.σ. ηλιέλαιο

2 κιλά αρνίσια λουκάνικα μαργκέζ

1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/2 φλιτζ. τσάιβς ψιλοκομμένο

2 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 1/2 κ.γλ. δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

1 1/2 κ.γλ. Juniper berries φρεσκοτριμμένο

Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σάλτσα

Ο ζωμός που μένει μετά το ψήσιμο της γαλοπούλας

200 ml λευκό κρασί.

20 γρ. Juniper berries

400 γρ. Βούτυρο

1 λεμόνι (το χυμό)

Αλάτι, πιπέρι.

Παρασκευή

Γέμιση
Βάζουμε μια κουταλιά με ελαφρώς αλατισμένο νερό να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.

Βράζουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερές.

Χύνουμε όλο το νερό, βάζουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τις ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, για να διώξουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ.

Τις ανακατεύουμε με την ξινή κρέμα και 8 κουταλιές από το βούτυρο.

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρα-χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα και τα εσαλότ, ανακατεύοντάς τα για 3 λεπτά.

Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε σε 2 κουταλιές βούτυρο τα μανιτάρια σε μέτρια-δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τα, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα (10-15 λεπτά).

Κατόπιν, τα προσθέτουμε στις πατάτες.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα, για 10 λεπτά, σπάζοντάς τα με το κουτάλι, και έπειτα τα προσθέτουμε στις πατάτες.

Κατόπιν, προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, και η γέμιση είναι έτοιμη.

Γαλοπούλα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση.

Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε ένα ρηχό πυρίμαχο μπολ και τη φυλάμε, καλύπτοντάς την με αλουμινόχαρτο.

Αλείφουμε τη γαλοπούλα με λάδι και την πασπαλίζουμε με jυniper berries και αλατοπίπερο.

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ταψί και την ψήνουμε για 5 1/2 ώρες περίπου (20 λεπτά για κάθε 1/2 κιλό).

Σάλτσα
Αδειάζουμε το ζωμό του ψητού της γαλοπούλας σε μια κατσαρόλα με το χυμό λεμονιού, το κρασί τα jυniper berries, το αλάτι και το πιπέρι, και τον αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μειωθεί στο μισό.

Αφήνουμε το ζωμό να κρυώσει, τον περνάμε από μια ψιλή σίτα και τον ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη βράσει.

Παίρνουμε ένα σύρμα και ρίχνουμε το βούτυρο μέσα στο ζωμό, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας γρήγορα.

(Από συνταγή του διάσημου Αμερικανού σεφ Alfred Portale / εστιατόριο Gotham, Νέα Υόρκη).

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.