Follow us

Μαύρα μύδια γεμιστά με μπακλαβά κουνελιού του σεφ Georges Calombaris

Στα 29 του χρόνια θεωρείται ένας από τους most promising chefs διεθνώς. Με δύο επιτυχημένα εστιατόρια και ένα στα προσεχώς, με βιβλία και show μαγειρικής, έχει ήδη δημιουργήσει «σχολή» ελληνικής κουζίνας στην Αυστραλία. Φέτος το καλοκαίρι αριβάρει στη Μύκονο και με τον άδολο νεωτερισμό που τον χαρακτηρίζει, θα μιλήσει για την ελληνική κουζίνα μέσα στο γήπεδό της...

Μαύρα μύδια γεμιστά με μπακλαβά κουνελιού του σεφ Georges Calombaris

Υλικά

Yλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μαύρα μύδια

4 μικρά χρυσά κρεμμυδάκια κοκκάρια

1 σκ. σκόρδο κομμένη στη μέση

40 ml ελαιόλαδο

125 ml λευκό ξηρό κρασί

190 ml ζωμός κότας

200 γρ. μπακλαβάς κουνελιού

Γάζα κουζίνας ή πανί (λινό ή βαμβακερό) για το τύλιγμα (20 εκ. για κάθε μύδι)

100 γρ. ρεβίθια βρασμένα ή κονσέρβας

4 φιλετάκια γαύρου

50 γρ. βούτυρο

Κάρδαμο και μερικά ρεβίθια για το γαρνίρισμα.


Μπακλαβάς κουνελιού

Σπορέλαιο για το τηγάνι

4 μπουτάκια κουνελιού

1 καρότο κομμένο σε κυβάκια

1/2 κλαρί σέλινο-σέλερι, κομμένο σε κυβάκια

3 σκ. σκόρδο σε φετούλες

125 ml λευκό ξηρό κρασί

60 ml ξίδι από σέρι

3 λίτρα ζωμός κότας

1 κ.σ. θυμάρι

30 γρ. καρύδια

30 γρ. αμύγδαλα

2 φύλλα δάφνης

4 κόκκοι πιπεριού

1/2 ματσάκι σχοινόπρασο (τσάιβς)

4 κλαράκια μαϊντανό

1/2 φλιτζ. τρίμμα φρέσκου ψωμιού (ψίχα)

160 ml μέλι Attiki

Παρασκευή

Μύδια γεμιστά
Καθαρίζετε και αφαιρείτε τα μουσάκια από τα μύδια.

Κόβετε σε χοντρά κομμάτια το σκόρδο και τα κοκάρια.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο.

Προσθέτετε τα μύδια και τα αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να αχνιστούν για άλλα 3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους.

Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνετε με ψιλό σουρωτήρι το ζωμό και τον κρατάτε χωριστά.

Καλύπτετε το σουρωτήρι με τα μύδια και το ζωμό με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνετε να κρυώσουν για 1 ώρα στο ψυγείο.

Βάζετε 1 κουταλιά από τον μπακλαβά του κουνελιού σε κάθε μύδι, τυλίγετε το καθένα χωριστά με τη γάζα και το δένετε σφιχτά.Την ώρα του σερβιρίσματος, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βάζετε τα μύδια σε ένα σκεύος μαζί με το ζωμό τους και τα ψήνετε για 5 λεπτά.

Τα βγάζετε από το φούρνο και τα βάζετε σε μια πιατέλα, κρατώντας το ζωμό τους.

Ζεσταίνετε το ζωμό τόσο όσο να αρχίσει να κοχλάζει και ρίχνετε μέσα το γαύρο και τα ρεβίθια.

Προσθέτετε το βούτυρο και αλατοπιπερώνετε.

Περιχύνετε τα μύδια με αυτό το ζωμό και τα γαρνίρετε.

Μπακλαβάς κουνελιού
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε τα μπουτάκια του κουνελιού σε ζεστό σπορέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τα μεταφέρετε σε ένα βαθύ σκεύος για το φούρνο (γάστρα).

Προσθέτετε το θυμάρι, το καρότο, το σέλινο-σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα και τα σοτάρετε ελαφρά.

Τα σβήνετε με το ξίδι, προσθέτετε και το ζωμό κότας, το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.

Τα απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα με το κουνέλι.

Ψήνετε με σκεπασμένο το σκεύος σε προθερμασμένο στους 160°C για 2 ½ ώρες.

Βγάζετε τα μπουτάκια από το πιάτο, τα ξεκοκαλίζετε και τα μαδάτε σε λεπτά κομμάτια.

Βάζετε το μαδημένο κρέας σε ένα μπολ και το κρατάτε.

Σουρώνετε το ζωμό του με λεπτό σουρωτήρι και το βάζετε στην κατσαρόλα να βράσει ξανά, μέχρι να μείνει ο μισός.

Προσθέτετε όση σάλτσα χρειάζεται το κουνέλι, ώστε να δέσει.

Καβουρδίζετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τα προσθέτετε μαζί με το σχοινόπρασο, το μαϊντανό, το ψωμί, το μέλι και το κουνέλι.

Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.

«Ονομάζω αυτό το πιάτο ‘‘Στεριά και θάλασσα’’.

Η αλμύρα των μυδιών και η γλυκιά, ντελικάτη γεύση του μπακλαβά από κουνέλι δίνουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό».

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.