banner
banner
banner

Ζυμαρικά γκρατέν με θαλασσινά και πολλά τυριά

Συνταγή

Ζυμαρικά γκρατέν με θαλασσινά και πολλά τυριά
Υλικά

340 γρ κοντά ζυμαρικά (τύπου κοράλλι, κοράλλι ριγέ, ριγκατόνι)
χοντρό αλάτι για το βράσιμο τους
4 κ. σ. βούτυρο
30 γρ αλεύρι
900 ml γάλα
300-350 γρ διάφορα τυριά που λιώνουν εύκολα (μοτσαρέλα, κασέρι, γκούντα, ένταμ, φοντίνα…)
1 κουτάκι μασκαρπόνε των 227 γρ
3 κ. σ. ζωμό αστακού ή ψαριού
3 κ. σ. μπράντι ή κονιάκ
μερικές σταγόνες ταμπάσκο (κατά βούληση)
1/4 κ. κ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (τσάιβς)
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι από το μύλο
250 γρ. ψίχα από βρασμένο αστακό (ή γαρίδες ή καβούρι ή μείγμα και των τριών), κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
20 γρ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή τα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
60 γρ τριμμένη παρμεζάνα

banner
Παρασκευή

Βάζουμε 1,5 λίτρο νερό να βράσει μαζί με το αλάτι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια να βράσουν, στο μισό χρόνο από όσο προτείνουν οι οδηγίες της συσκευασίας τους, φροντίζοντας να τα ανακατέψουμε μια-δυο φόρες για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα σουρώνουμε, κρατάμε το νερό που έβρασαν και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν πριν τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε, ελαφρά το βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας το συνεχώς, με το σύρμα των αβγών, για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το γάλα, κρύο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα και να σχηματιστεί μια κρέμα (μπεσαμέλ). Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, ανακατεύουμε τα μισά τυριά με το μείγμα. Αναμειγνύουμε το μασκαρπόνε με το ζωμό και το μπράντι, το ταμπάσκο και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε κι αυτά στη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε και τα βρασμένα ζυμαρικά σε αυτή τη σάλτσα του τυριού. Ανακατεύουμε το μισό αστακό με το μείγμα και πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο. Μεταγγίζουμε το μείγμα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί (32 Χ 23 εκ) και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 190°С, φούρνο, για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το γκρατέν και να αρχίσει να κοχλάζει. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο αστακό, το σχοινόπρασο και την τριμμένη παρμεζάνα.
Σημ. Συνιστάται κυρίως όταν περισσέψουν βρασμένα θαλασσινά από την προηγούμενη μέρα.

 

Θ.Τ




Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος