banner
banner
banner

Ζαργάνες με κρούστα ψωμιού και παρμεζάνας στο φούρνο

Συνταγή

Ζαργάνες με κρούστα ψωμιού και παρμεζάνας στο φούρνο
Υλικά

8 μεγάλες ζαργάνες (40 -50 εκ. μαζί με το κεφάλι)
8 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ασπράδια αβγού  
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρούστα
1 ½ -2 φλ. λεπτά ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
8 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλ. φρέσκο μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
6 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ζαργάνες. Ανοίγουμε την κοιλιά κατά μήκος μέχρι την ουρά. Τις γυρίζουμε ανάποδα (με την κοιλιά προς τα κάτω), κόβουμε την ουρά και τις πιέζουμε με τα δάχτυλα να ανοίξουν και να γίνουν επίπεδες Τις ξαναγυρίζουμε με το άνοιγμα προς τα πάνω. Περνάμε ένα κοφτερό μαχαίρι κάτω από το κόκκαλο στο ύψος του κεφαλιού και το κατεβάζουμε συρτά προς το μέρος της ουράς ανασηκώνοντάς το. Κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε το κόκκαλο. Μόλις βγάλουμε τα κόκκαλα από όλα τα ψάρια, τα πλένουμε, τα αλατίζουμε καλά, τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε την κρούστα:
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το σκόρδο να μαλακώσει ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και τα ροδίζουμε ανακατεύοντας 4 -5 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και αλάτι (προσεκτικά) και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μεταφέρουμε σε δίσκο και αφήνουμε να χλιάνει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Χτυπάμε τα ασπράδια 1-2 λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ. Βουτάμε κάθε ζαργάνα στο ασπράδι, την στραγγίζουμε τινάζοντας ελαφρά, την ακουμπάμε πρώτα από τη μία και μετά από την άλλη μεριά στο μείγμα της κρούστας που έχουμε ετοιμάσει πιέζοντας να κολλήσει επάνω και τη μεταφέρουμε στο ταψί, τοποθετώντας τη μια ζαργάνα δίπλα στην άλλη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρούστα, γυρίζοντας μια φορά. Σερβίρουμε αμέσως.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος