250 γρ. κιμάς από αρνί
½ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. κύμινο τριμμένο
½ κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
½ κ.γ. πάπρικα
1 μικρή πρέζα σκόνη κανέλας
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το χούμους
400 γρ. ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
¼ φλ. νερό
1 σκελίδα σκόρδο
Χυμός από μισόλεμόνι
2 κ.σ.ταχίνι
1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Ετοιμάζουμε το αρνί: καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει ημιδιαφανές, για 2 λεπτά. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον κιμά, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Τσιγαρίζουμε καλά, πιέζοντας τον κιμά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί σε μικρά κομμάτια, γύρω στα 5 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο καυτό νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την εστία. Ετοιμάζουμε το χούμους: τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι στο μπλέντερ και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όσο λεμόνι θέλουμε.
Μεταφέρουμε το χούμους στο σκεύος που πρόκειται να το σερβίρουμε και βάζουμε από πάνω τη σάλτσα με τον αρνίσιο κιμά. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και τον μαϊντανό και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με πίτες για σουβλάκι ή αραβικές.
Α.Τ.