Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 φιλέτα χοιρινού (από την μπριζόλα καθαρισμένα από κόκαλα και λίπος), 180 γρ. το καθένα
12 κορυφές σέλινου, χονδρές και καθαρισμένες
1 κούπα άσπρο, ξηρό κρασί
2 μεγάλες σελινόριζες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στα τέσσερα
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 κ.σ. βούτυρο
2 φλιτζ. χυμός σέλερι (τον φτιάχνουμε στον αποχυμωτή)
1 φλιτζ. χυμός φρέσκου μήλου
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μυρώνια
2 φλιτζ. φύλλα σέλινου
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Παρασκευή
Για το σέλινο
Σε ένα μικρό ταψάκι τοποθετούμε το αλατοπιπερωμένο σέλινο, κρασί και 1 κουτ.
λάδι Καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 3 ώρες.
Για τον πουρέ σελινόριζας
Βάζουμε τη σελινόριζα, το κρεμμύδι και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι.
Αφού βράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το μήλο και τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμα 1Ο λεπτά, μέχρι να ψηθούν η ρίζα και το μήλο.
Σουρώνουμε το μίγμα και το αφήνουμε να στεγνώσει για 2 λεπτά.
Περνάμε τη σελινόριζα και το μήλο από το πολυμίξερ, μαζί με το βούτυρο, και τα αφήνουμε να αλεσθούν για πέντε λεπτά.
Για να πετύχουμε καλύτερη υφή στον πουρέ μας, τον περνάμε από σίτα και τον αλατοπιπερώνουμε.
Για τη σάλτσα (γαλάκτωμα): Βράζουμε τους χυμούς του σέλινου και του μήλου σε ένα κατσαρολάκι και αφού τα ξαφρίσουμε, τα αφήνουμε να ελαττωθούν κατά τρία τέταρτα.
Απομακρύνουμε το χυμό από τη φωτιά και χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χεριού, χτυπάμε μέσα 3 κ.σ ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Για τα τηγανητά φύλλα σέλινου
Αν δεν έχουμε φριτέζα, τοποθετούμε 1 λίτρο ηλιέλαιο σε μια μικρή κατσαρόλα, και αφού ζεσταθεί το λάδι καλά, ρίχνουμε μέσα τα φύλλα του σέλινου, λίγα κάθε φορά (προσοχή, να είναι στεγνά).
Όταν σταματήσουν να τσιτσιρίζουν, τα βγάζουμε από το λάδι και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι
Χοιρινό
Σοτάρουμε τα φιλέτα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαζί με 1 κουτ.
ελαιόλαδο, 4 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να είναι ελαφρώς ροζέ στο κέντρο του φιλέτου.
Στο μεταξύ, ξαναζεσταίνουμε τον πουρέ, το σέλινο και το γαλάκτωμα.
Προσέχουμε ώστε η σάλτσα να μην φθάσει σε βρασμό.
Ψιλοκόβουμε το μυρώνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα.
Σερβίρισμα
Στο κέντρο ενός πιάτου τοποθετούμε λίγο από τον πουρέ.
Κόβουμε το σέλινο σε κομμάτια μήκους 3 εκ.
και τα ρίχνουμε πάνω του.
Περιχύνουμε τη σάλτσα γύρω από τη σελινόριζα.
Βάζουμε το φιλέτο πάνω στον πουρέ και τοποθετούμε στην κορυφή τα φύλλα από το σέλινο.