Follow us

To "Κυδώνιον μήλον"

To "Κυδώνιον μήλον"

Σε χρόνια πολύ μακρινά -σίγουρα πριν από τον 6ο αι. π.Χ.- οι Μινωίτες έφεραν ένα παράξενο φρούτο από την Εγγύς Ανατολή και το καλλιέργησαν στην Κυδωνία της Κρήτης.Το "κυδώνιον μήλον", όπως έγινε γνωστό, με το ξεχωριστό άρωμα και την εξαιρετική γεύση, έφτασε να συμβολίζει την αγάπη και την ευτυχία. Λίγο παραγνωρισμένο, θα λέγαμε, στην εποχή μας, για έναν και μόνο λόγο: δεν τρώγεται ωμό, άρα δεν συναγωνίζεται τα συγγενή του φρούτα μήλο και αχλάδι. Μόλις ψηθεί και μαλακώσει, όμως, αποκτά ένα γλυκύτατο ροζέ χρώμα, ελευθερώνει αρώματα φρούτων και μπαχαρικών μαζί, ενώ η γεύση του είναι πιο ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη από του μήλου. Πέρα από αυτά, έχει και ένα ακόμα προσόν, που εκτιμήθηκε δεόντως στα βάθη της γαστρονομικής ιστορίας: διαθέτει άφθονη πηκτίνη, που το βοηθάει να δέσει σε μαρμελάδα, ζελέ, πελτέ. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά μέχρι τον 18ο αιώνα μαρμελάδα γινόταν μόνο από κυδώνι (marmelo στα πορτογαλικά, το κυδώνι)! Το περίφημο κυδωνόπαστο, που έφτιαχναν στα περισσότερα σπίτια παλιότερα, έχει καταγωγή που χάνεται μέσα στο χρόνο. Στην Ισπανία, όπου το συνηθίζουν ακόμα, το κυδωνόπαστο ονομάζεται membrillo και συνοδεύει το πρόβειο τυρί manchego, το hamon Serrano σε εκλεκτά τάπας - μια ξεχωριστή ιδέα για ορεκτικό, με αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα... Πώς απολαμβάνουμε το κυδώνι; Το γλυκό του κουταλιού με τη μυρωδιά της αρμπαρόριζας συγκαταλέγεται στις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις. Μελώνει υπέροχα στο φούρνο, δημιουργώντας ζελέ από τους χυμούς του, σ' ένα απλό, αλλά εξαιρετικό επιδόρπιο, που σερβίρεται σκέτο ή με σαντιγί. Γίνεται ζελέ, πελτές μαρμελάδα. Συνοδεύει όλα τα κρέατα, δίνοντας άλλη γευστική διάσταση σε ένα κοινό φαγητό. Αποτελεί εκλεκτό συνοδευτικό για εδέσματα γιορτινά, όπως η πάπια, η φραγκόκοτα ή τα πιτσούνια. Οι προτάσεις μας είναι μια αρχή για να ανακαλύψετε ένα ξεχωριστό υλικό.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…