Follow us

Σούσι ντομάτας του σεφ Χριστόφορου Πέσκια

Με σύνθημα «Κάτω η κρέμα γάλακτος!», οι Έλληνες σεφ πολιόρκησαν σθεναρά το κάστρο των τίτλων τιμής στο βασίλειο της εν Ελλάδι γαστρονομίας. Επήλθε ιδεολογικός εκδημοκρατισμός, οι Έλληνες αναβαπτίσθηκαν σε εθνική γευστική υπερηφάνεια και στις μαρμίτες της ελληνικής κουζίνας πνέει ούριος άνεμος. Το χρονικό της επανάστασης και μερικές εμβληματικές συνταγές του.

Σούσι ντομάτας του σεφ Χριστόφορου Πέσκια

Υλικά

Υλικά (για 12 άτομα)

2,25 κιλά ντομάτες

300 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5 σκ.σκόρδο

200 ml ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

3 κλωνάρια θυμάρι

1 ματσάκι δυόσμο (κομμένο σε ψιλές λωρίδες)

25 ml ρυζόξιδο

250 γρ. ρύζι για σούσι

100 γρ. σταφίδες μουσκεμένες σε λίγο ρούμι

150 γρ. κουκουνάρια ελαφρώς καβουρδισμένα

Αλάτι

Ζάχαρη

Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Κύμινο

Παρασκευή

Χωρίζουμε στα 4, αλατίζουμε, ξεχωρίζουμε τη σάρκα από 1,75 κιλό ντομάτες (περίπου 12 μεγάλες) και τις βάζουμε να στεγνώσουν σε χαμηλή θερμοκρασία, αφού προηγουμένως μοιράσουμε τη μία σκελίδα σκόρδο βάζοντας από μία λεπτή φετούλα σε κάθε ντομάτα και την πασπαλίσουμε με θυμάρι.

Αφαιρούμε τους σπόρους και ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες.

Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά το κρεμμύδι και το υπόλοιπο σκόρδο ψιλοκομμένο για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε κατόπιν τις ντομάτες, το υπόλοιπο θυμάρι και τη δάφνη και τα σιγομαγειρεύουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 6-8 ώρες, μέχρι να εξατμιστεί κάθε ίχνος υγρασίας από την κατσαρόλα και η σάλτσα να αρχίσει να καραμελώνει.

Βράζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με το ξίδι.

Σουρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας, μέχρι να φύγει όλο το λάδι, την ανακατεύουμε με το ρύζι, το δυόσμο, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.

Τα αφήνουμε να μείνουν για 30 λεπτά.

Φορμάρουμε το ρύζι σούσι σε μικρά τετράγωνα (περίπου 30 το καθένα).

Κόβουμε σε τετράγωνα την αποξηραμένη ντομάτα και τα βάζουμε στην επάνω επιφάνεια του ρυζιού (θα μοιάζει με σασίμι τόνου).

Αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο κύμινο και σερβίρουμε (4 κομμάτια στη μερίδα).

Το εμβληματικό πιάτο της νέας ελληνικής κουζίνας.

Ανάλυση, αποδόμηση, ανασύνθεση, χιούμορ, μια σπεσιαλιτέ 100% απόσταγμα ελληνικού νεολογισμού, με την πιο έξυπνη, μοντέρνα εμφάνιση που θα μπορούσε κανείς να της δώσει.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.