Υλικά
1 κ. φρέσκες σουπιέςΥλικά
1 ½ φλ. ρύζι καρολίνα
4 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ φλ. κρασί
200 γρ. ντομάτες τριμμένες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σουπιές*.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε «καθιστή» κατσαρόλα (φαρδιά και χαμηλή).
Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνουν.
Ρίχνουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να πιάνουν στον πάτο.
Σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμισθεί, σπάμε προσεκτικά 3 σακουλάκια με μελάνι και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν σε 2 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τελείως (1 ώρα και 20 λεπτά περίπου). Αλατίζουμε, ρίχνουμε την ντομάτα, το μπούκοβο και το ρύζι.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο (μόλις να σιγοβράζει) και μαγειρεύουμε χωρίς να ανακατέψουμε γύρω στα 16 λεπτά. Διορθώνουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
* Κόβουμε οριζόντια κάτω από τα μάτια χωρίζοντας τον κορμό από το κεφάλι.
Κόβουμε τον κορμό κατά μήκος της κοιλιάς.
Αφαιρούμε τα «σπλάχνα» κάθε σουπιάς προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το σακουλάκι με το μελάνι.
Βγάζουμε το σακουλάκι με το μελάνι και το κρατάμε σε ένα μπολ.
Τα σακουλάκια με το μελάνι μπορούμε να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα.
Πετάμε τα υπόλοιπα «εντόσθια» αφού τα ξεχωρίσουμε από τη σάρκα επάνω στην οποία είναι προσκολλημένα.
Βγάζουμε το «κόκαλο».
Αφαιρούμε το δέρμα.
Αφαιρούμε με μαχαίρι τα μάτια που έχουν μείνει κολλημένα στα πλοκάμια και βγάζουμε το «ράμφος» που βρίσκεται στη μέση σπρώχνοντας με το δάχτυλο προς τα πάνω ή κόβοντας τριγύρω τη σάρκα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Κόβουμε τα πλοκάμια που μοιάζουν πλέον με ένα δακτύλιο, στα δύο.
Αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.
Α.Τ.