Follow us

Σουπιές με τσορίζο και πατάτες

Σουπιές με τσορίζο και πατάτες

Υλικά

Υλικά

1.200 γρ. σουπιές

1 φλ. ελαιόλαδο 

2 κόκκινες στρογγυλές πιπεριές

200 γρ. λουκάνικο τσορίζο  (ή άλλο καυτερό καπνιστό λουκάνικο)

200 γρ. λευκό ξηρό κρασί

300 γρ. πατάτες μετρίου μεγέθους

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

4 σκελίδες σκόρδο 

300 γρ. ντομάτες

1 φλ. τσ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε* και κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες τις σουπιές.

Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

Καθαρίζουμε το σκόρδο, αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα και το κόβουμε σε φετούλες.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 1 ½ εκ.

Πλένουμε, καθαρίζουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε σε κύβους τις ντομάτες.

Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες πάχους ½ εκ.

τις πατάτες.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις σουπιές.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να πιάνουν στον πάτο, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τελείως και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο και τηγανίζουμε τις πατάτες.

Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις βγάζουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.

Στο ίδιο ελαιόλαδο, σωτάρουμε το τσορίζο και όταν χρυσίσει το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Στραγγίζουμε το ελαιόλαδο, καθαρίζουμε το τηγάνι, ξαναρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο μαζί με τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα και προσθέτουμε τις σουπιές.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τις σουπιές με το λάδι τους, το τσορίζο και τις πατάτες και ανακατεύουμε προσεκτικά επάνω στην εστία 2 –3 φορές, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνουμε τον μαϊντανό.

Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε αν θέλουμε με νερόβραστο άσπρο ρύζι ή ψημένο ψωμί.

* Πλένουμε καλά τις σουπιές και κόβουμε οριζόντια κάτω από τα μάτια χωρίζοντας τον κορμό από το κεφάλι.

Κόβουμε τον κορμό κατά μήκος της κοιλιάς.

Αφαιρούμε τα «σπλάχνα» κάθε σουπιάς προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το σακουλάκι με το μελάνι.

Βγάζουμε το σακουλάκι με το μελάνι και το κρατάμε σε ένα μπολ.

Τα σακουλάκια με το μελάνι μπορούμε να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα.

Πετάμε τα υπόλοιπα «εντόσθια» αφού τα ξεχωρίσουμε από τη σάρκα επάνω στην οποία είναι προσκολλημένα.

Βγάζουμε το «κόκαλο».

Αφαιρούμε το δέρμα.

Αφαιρούμε με μαχαίρι τα μάτια που έχουν μείνει κολλημένα στα πλοκάμια και βγάζουμε το «ράμφος» που βρίσκεται στη μέση σπρώχνοντας με το δάχτυλο προς τα πάνω ή κόβοντας τριγύρω τη σάρκα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Κόβουμε τα πλοκάμια που μοιάζουν πλέον με ένα δακτύλιο, στα δύο.

Αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.