Follow us

Σουπιές με κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και κάπαρη

Σουπιές με κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και κάπαρη

Υλικά

Υλικά

1 ½ κ. σουπιές,

1 κ.  ξερά κρεμμύδια

1 φλ. τσ. ελαιόλαδο

1 φλ. τσ. κάπαρη στην άλμη

1 ½ φλ. τσ. λιαστές ντομάτες στο ελαιόλαδο

1/ 2 φλ. τσ. φρέσκια ρίγανη

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 σφηνάκι ξύδι από κόκκινο κρασί

10 κόκκοι μαυροπίπερο

3 κόκκοι μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε* τις σουπιές, τις κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια.

Πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος και το κρατάμε χωριστά.

Κόβουμε σε κομμάτια μήκους 5 εκ.

το πράσινο μέρος.

Ξεπλένουμε την κάπαρη από την άλμη και την αφήνουμε να στραγγίσει. Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες και τις κόβουμε στα δύο.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις σουπιές, το πιπέρι και το μπαχάρι.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να πιάνουν στον πάτο.

Σβήνουμε με το ξύδι και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους.

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, ώσπου να μαλακώσουν τελείως οι σουπιές, να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη, την κάπαρη και τις λιαστές ντομάτες και μαγειρεύουμε άλλα 5 –10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διορθώνουμε το αλάτι και ρίχνουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγαίνει πολύ ωραία με κριθαροκουλούρες αλλά και με βραστές πατάτες «σπασμένες» σε άνισα κομμάτια με το πιρούνι.

* Πλένουμε καλά τις σουπιές και κόβουμε οριζόντια κάτω από τα μάτια χωρίζοντας τον κορμό από το κεφάλι.

Κόβουμε τον κορμό κατά μήκος της κοιλιάς.

Αφαιρούμε τα «σπλάχνα» κάθε σουπιάς προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το σακουλάκι με το μελάνι.

Βγάζουμε το σακουλάκι με το μελάνι και το κρατάμε σε ένα μπολ.

Τα σακουλάκια με το μελάνι μπορούμε να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα.

Πετάμε τα υπόλοιπα «εντόσθια» αφού τα ξεχωρίσουμε από τη σάρκα επάνω στην οποία είναι προσκολλημένα.

Βγάζουμε το «κόκαλο».

Αφαιρούμε το δέρμα.

Αφαιρούμε με μαχαίρι τα μάτια που έχουν μείνει κολλημένα στα πλοκάμια και βγάζουμε το «ράμφος» που βρίσκεται στη μέση σπρώχνοντας με το δάχτυλο προς τα πάνω ή κόβοντας τριγύρω τη σάρκα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Κόβουμε τα πλοκάμια που μοιάζουν πλέον με ένα δακτύλιο, στα δύο.

Αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.