Follow us

Σφυρίδα με υφές αγκινάρας (του Χρήστου Ξεραξούδη)

Σφυρίδα με υφές αγκινάρας (του Χρήστου Ξεραξούδη)

Υλικά

Yλικά

1 κ. σφυρίδα σε φέτες

Για το κονφί αγκινάρας:

6 φρέσκιες αγκινάρες

200 γρ. βούτυρο

200 ml ελαιόλαδο

1/3 μάτσο φρέσκο θυμάρι

2 σκελίδες σκόρδο

Για τον πουρέ αγκινάρας:

600 γρ. αγκινάρες καθαρισμένες

600 ml ζωμό κότας

1/3 μάτσο φρέσκο θυμάρι

100 γρ. βούτυρο

40 ml λεμόνι

Αλάτι

Για το παγωτό αγκινάρας:

250 γρ. αγκινάρα

250 ml γάλα

5 γρ. ζελατίνη

100 γρ. ζάχαρη καστανή

75 γρ. βούτυρο

5 γρ. αλάτι

Βάση για παγωτό:

5 γρ. ζελατίνη

585 ml γάλα

200 ml κρέμα

75 γρ. ζάχαρη άχνη

10 γρ. γλυκόζη

40 γρ. γάλα σε σκόνη

5 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κονφί αγκινάρας: καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα ταψί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε πολύ καλά και τις ψήνουμε στους 90 βαθμούς για 3,5 ώρες.Ετοιμάζουμε τον πουρέ αγκινάρας: κόβουμε τις αγκινάρες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το βούτυρο) σε κατσαρόλα.

Τις μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε στο μίξερ μαζί με το βούτυρο.

Δουλεύουμε πολύ καλά και βάζουμε αλάτι και λεμόνι.

Ετοιμάζουμε το παγωτό αγκινάρας: βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρόλα, μαγειρεύομε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45-55 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.

Μεταφέρουμε στο μπλέντερ και δουλεύουμε πολύ καλά, μέχρι να έχουμε ένα ενιαίκο μείγμα.

Κρατάμε 500 γρ.

απ το μείγμα.Ετοιμάζουμε τη βάση για το παγωτό: αναμειγνύουμε το γάλα με την κρέμα σε κατσαρολάκι και, πριν πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε να λιώσει.

Μεταφέρουμε σε άλλο κατσαρολάκι το ⅓ του μείγματος γάλα-κρέμα γάλα-ζελατίνη, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη γλυκόζη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά επάνω σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε στο τέλος και το γάλα σκόνη και το αλάτι καθώς και τα 500 γρ.

από το μείγμα της αγκινάρας που έχουμε κρατήσει στην αρχή και μεταφέρουμε στην παγωτομηχανή.

Φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής.

Ψήνουμε τις φέτες του ψαριού για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά.Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε στα πιάτα μια φέτα σφυρίδας και συνοδεύουμε με τον πουρέ, το παγωτό και το κονφί αγκινάρας. *Η συνταγή είναι του σεφ Χρήστου Ξεραξούδη από το εστιατόριο "Apocalypsis στην Πάτμο.

Τις μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε στο μίξερ μαζί με το βούτυρο. Δουλεύουμε πολύ καλά και βάζουμε αλάτι και λεμόνι. Μεταφέρουμε στο μπλέντερ και δουλεύουμε πολύ καλά, μέχρι να έχουμε ένα ενιαίκο μείγμα. Κρατάμε 500 γρ. απ το μείγμα.Ετοιμάζουμε τη βάση για το παγωτό: αναμειγνύουμε το γάλα με την κρέμα σε κατσαρολάκι και, πριν πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε να λιώσει. Μεταφέρουμε σε άλλο κατσαρολάκι το ⅓ του μείγματος γάλα-κρέμα γάλα-ζελατίνη, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη γλυκόζη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά επάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε στο τέλος και το γάλα σκόνη και το αλάτι καθώς και τα 500 γρ. από το μείγμα της αγκινάρας που έχουμε κρατήσει στην αρχή και μεταφέρουμε στην παγωτομηχανή. Φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής. Ψήνουμε τις φέτες του ψαριού για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά.Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε στα πιάτα μια φέτα σφυρίδας και συνοδεύουμε με τον πουρέ, το παγωτό και το κονφί αγκινάρας. *Η συνταγή είναι του σεφ Χρήστου Ξεραξούδη από το εστιατόριο "Apocalypsis στην Πάτμο.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.