Υλικά
1 κ. μεγάλες σαρδέλες ή σκουμπριά Υλικά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ½ κ.γ φρέσκια ρίζα τζίντζερ τριμμένη
⅓ -½ κ.γ πιπέρι καγιέν
½ κ.γ κουρκουμάς
1 κ.σ. έτοιμο κάρι σε σκόνη
1 μέτριο ώριμο μάνγκο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
1 ½ φλ. κρέμα καρύδας
1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
Ηλιέλαιο ή βούτυρο καρύδας
Αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια, πετάμε τα κεφάλια, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με ξύδι και τα βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο 1 ώρα.
Τα τηγανίζουμε ελαφρά αλευρωμένα ίσα να κάνουν μια χρυσαφί κρούστα για 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ανακατεύουμε σε μπολάκι το πιπέρι καγιέν, τον κουρκουμά, 1 κ.σ βούτυρο καρύδας και 1 κ.σ νερό μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο ή το βούτυρο καρύδας (μέχρι να λιώσει) σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε το κάρι, το κύμινο, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε επάνω σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 4'-5’ μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την αλοιφή με το πιπέρι καγιέν και τον κουρκουμά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε 2-3 κ.σ καυτό νερό και ανακατεύουμε πάλι.
Προσθέτουμε το μάνγκο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, κουνάμε κυκλικά το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, τακτοποιούμε στο τηγάνι τα ψάρια και μαγειρεύουμε 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να μείνει σκεπασμένο για 30 λεπτά και σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.
Α.Τ.