Υλικά
700 γρ. τόνος κονσέρβας, στραγγισμένοςΥλικά (για 6 άτομα)
300 γρ. ψωμί ολικής αλέσεως, μουσκεμένο και στυμμένο καλά
1 φλιτζ. αλεύρι
4 μεγάλα αυγά βρασμένα σφιχτά
6 κουτ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
4 σκ. σκόρδο, λιωμένες
3 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κουτ. της σούπας μπούκοβο
4 ντομάτες τριμμένες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Χρόνος παρασκευής 70
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε σιγανή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Δυναμώνετε τη φωτιά, προσθέτετε την ντομάτα, μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και σβήνετε με το κρασί.
Ενώνετε με τον τόνο, το ψωμί, το αλεύρι, το μαϊντανό και το μπούκοβο.
Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε πολύ καλά με αλευρωμένα χέρια.
Ντύνετε ένα παραλληλόγραμμο ταψί με χαρτί φούρνου και το αλείφετε με ελαιόλαδο.
Στρώνετε το μείγμα σε πάχος 1 εκ.
και βάζετε στη μέση κατά μήκος τα αυγά, αφού κόψετε από τη μύτη του κάθε αυγού μια οριζόντια φετούλα από το ασπράδι.
Κλείνετε το μείγμα γύρω από τα αυγά και γυρίζετε το ρολό ώστε το κλείσιμο να βρίσκεται από κάτω.
Ανακατεύετε τις τριμμένες ντομάτες με το ελαιόλαδο και περιχύνετε το ρολό.
Ψήνετε για 3/4 της ώρας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
Διατροφική αξία
Ενέργεια/μερίδα 900 kcal
Φαγητό πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα.
Διατροφική αξιολόγηση συνταγών από τη Μελίνα Σ.
Καριπίδου, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.