Follow us

Ψαρόσουπα από την Καταλονία, με picada και αllioli, από το εστιατόριο Mi Sueno

Η ισπανική γίνεται φέτος η πιο πολυσυζητημένη εθνική κουζίνα στην Αθήνα. Mayor, Mi SueQo, Puerta d’EspaQa: τρία νέα ισπανικά ρεστοράν, άνοιξαν μέσα στον Νοέμβριο και φιλοδοξούν να μας μυήσουν στην κουζίνα μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας γαστρονομίας. Σε συνεργασία με τους σεφ των δύο πρώτων εστιατορίων, σας προτείνουμε τις πιο δημοφιλείς γεύσεις από τη χρυσοκόκκινη παλέτα της ισπανικής μαγειρικής.

Ψαρόσουπα από την Καταλονία, με picada και αllioli, από το εστιατόριο Mi Sueno

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Ψαρόσουπα

4 γαρίδες Νο 1

4 καραβίδες Νο 1

160 γρ. γαρίδες Νο 3

240 γρ. ξιφίας

200 γρ. μύδια

300 γρ. κυδώνια

2 μικρά καλαμάρια, ολόκληρα

2 χτένια (τη σάρκα)

Πιπεράδα

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

Ισπανική σάλτσα ντομάτας

6 ντομάτες, χοντροκομμένες

1 άσπρο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

2 σκ. σκόρδο, κομμένες στη μέση

1/2 πράσινη, 1/2 κόκκινη,

1/2 κίτρινη πιπεριά, όλες χοντροκομμένες

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. νερό

1 κ.γλ. ζάχαρη

½ κ.γλ. ρίγανη

2 σταγόνες tabasco

Ελαιόλαδο

1 κ.γλ. αλάτι

Παρασκευή

Αλείφουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες με ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε στη σχάρα για 1 λεπτό από την κάθε μεριά.

Πιπεράδα
Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι, όπου τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο.

Τις ποσάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.

Τις αποσύρουμε από τη φωτιά και τις σουρώνουμε από το ελαιόλαδο.

Ισπανική σάλτσα ντομάτας
Σοτάρουμε τα λαχανικά σε λίγο λάδι και αφού μαλακώσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, το νερό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και το αλάτι.

Τα σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθούν στο μισό.

Τα πολτοποιούμε σε μίξερ.



Κόβουμε σε ροδέλες τα καλαμάρια, ενώ τον ξιφία και τα χτένια τα κόβουμε σε χοντρά μακρόστενα κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την πιπεράδα, 2 σταγόνες tabasco και την ισπανική σάλτσα ντομάτας, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα θαλασσινά και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε σ’ ένα πιάτο, τοποθετώντας τη γαρίδα και την καραβίδα στο κέντρο.

Παραλλαγές στην ψαρόσουπα υπάρχουν πολλές στη Μεσόγειο: Από τη γαλλική μπουγιαμπέσα και την ελληνική κακαβιά μέχρι την ισπανική σουκέ, όλες χρησιμοποιούν μια ποικιλία ψαριών και λαχανικών.

Άλλες είναι πιο λιτές, άλλες πιο πλούσιες, όπως η καταλανική σουκέ, που χρησιμοποιεί την πικάντικη σάλτσα πικάδα και την σκορδάτη αγιόλι.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.