banner
banner

Ψαρόσουπα αβγολέμονο (Αναστάσιμη συνταγή του Αγίου Όρους)

Συνταγή

Ψαρόσουπα αβγολέμονο (Αναστάσιμη συνταγή του Αγίου Όρους)
Υλικά (για 6 μερίδες)

1,5 έως 2 κιλά πετρόψαρα

4 μέτριες­ πατάτες

3 καρότα

Σέλινο όσο θέλουμε

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

200 γρ. ­λάδι

5 με 6 λεμόνια

4 φρέσκα αβγά

Μαυροπίπερο τριμμένο

Κύμινο και μπαχάρι τριμμένα­

Αλάτι

banner
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα ψάρια και τα λαχανικά. Κόβουμε­ όλα τα λαχανικά σε κύβους 1,5χ1,5 εκ. Βάζουμε τα ψάρια σε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό­ σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει­ το βράσιμο, ρίχνουμε τα λαχανικά, το αλάτι και το λάδι. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 25-30 λεπτά και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφού κρυώ­σουν, στραγγίζουμε το ζουμί, το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ­διαλέγουμε τα καθαρά κομμάτια των ψαριών από τα ψαροκόκαλα και τα αγκάθια, λιώνουμε τα ψάρια και τα λαχανικά στο μπλέντερ ώστε να γίνουν αλοιφή και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μαζί με το ζουμί. Το βράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά, γιατί­ μπορεί να καθίσει ο πολτός και να πιάσει. Καθώς βράζει, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον άνηθο. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη σούπα για να κρυώσει λίγο και προετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Σπάμε τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ, ασπράδια και κρόκους μαζί. Τα χτυπάμε αρκετά, ωσότου να φουσκώσουν καλά, και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού. Ρίχνουμε ένα μέρος από το χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί από την κατσαρόλα, ενώ συνεχίζουμε να γυρνάμε κυκλικά. Προσοχή, το ζουμί δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί αλλιώς­ θα κόψει το αβγολέμονο. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το ζουμί και να ανακατεύουμε, ώσπου να ζεσταθεί το αβγολέμονο και τότε­ ρίχνουμε περισσότερο ζουμί.
Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο, βάζουμε την παλάμη­ μας στην εξωτερική επιφάνεια του σκεύους για να διαπιστώσουμε αν έχει ζεσταθεί αρκετά. Με το ένα χέρι ανακατεύουμε τη σούπα και με το άλλο χύνουμε λίγο λίγο το αβγολέμονο στη σούπα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, και η σούπα μας είναι έτοιμη. Τη δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε και το υπόλοιπο λεμόνι, πρώτον για να υπερτερεί ως προς τη μυρωδιά των ψαριών και των αβγών και, δεύτερον, επειδή αν σερβιριστεί σε 15 έως 20 λεπτά θα μειωθεί
η γεύση του λεμονιού και θα έχουμε έναν τέλειο συνδυασμό.



Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του πατέρα Επιφάνειου «Μαγειρική του Άγιου Όρους»
(εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες).


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος