Υλικά
1,5 κ. φιλέτο από μυλοκόπι ή σολομό ή πέστροφα Υλικά
4 -5 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα Salmoriglio
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 ½ κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα φιλέτα, τα περιχύνουμε με ξύδι, τα αφήνουμε 10 λεπτά, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα αλατίζουμε τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος σε μονή σειρά.
Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού, τα πασπαλίζουμε με τα μισά ψίχουλα ψωμιού και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψίχουλα ψωμιού και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη το σκεύος και αφήνουμε τα ψάρια να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
Βάζουμε στη μουλινέτα το θυμάρι, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και μια γερή πρέζα αλάτι.
δουλεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε πάλι, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Μεταφέρουμε σε μπολ και ρίχνουμε σιγά –σιγά το ελαιόλαδο όπως στη μαγιονέζα, χτυπώντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη.
Όταν το ελαιόλαδο ενσωματωθεί πλήρως, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 ° C.
Βγάζουμε την πλαστική μεμβράνη από το σκεύος με τα ψάρια και ψήνουμε περίπου 12 με 15 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα ψάρια σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα salmoriglio και σερβίρουμε.
Α.Τ.